Lidé, kteří kávu v práci pijí, nejčastěji podle průzkumu vypijí dva až tři šálky denně. Uvedla to polovina z nich. Z těch, co kávu vyhledávají, pak čtyři až pět šálků vypije v zaměstnání osm procent lidí, dvě procenta lidí pijí více než pět šálků a 40 procent naopak pouze jeden.

Automatický kávovar na zrnkovou kávu má k dispozici 34 procent respondentů, 33 procent si připravuje kávu instantní a 19 procent lidí uvedlo, že si připravuje takzvanou tureckou kávu. Kávovar na kapslovou kávu podle průzkumu používá devět procent lidí a jiné způsoby přípravy volí pět procent respondentů.

Průzkum se ptal i na to, kde lidé kávu běžně konzumují. "Necelá polovina Čechů se vrací se svým šálkem kávy k pracovnímu stolu. Druhá polovina upřednostňuje místo, kde jsou ke konzumaci kávy vhodnější podmínky," uvedl Lumír František ze společnosti Jacobs Douwe Egberts. Kávu lidé pijí například ve firemních jídelnách, kavárnách nebo kávových koutcích.

Více než polovina lidí, celkem 59 procent dotázaných, považuje dostupnost kvalitní kávy na pracovišti za významný zaměstnanecký benefit. "Není výjimkou, že zaměstnanci očekávají na pracovišti kávu na úrovni kávy z kavárny," poznamenal František. Za zásadní benefit považuje dostupnost kávy 18 procent lidí, 23 procent uvedlo, že pro ně kvalita kávy není důležitá.

Češi podle posledních dat Českého statistického úřadu za rok 2020 spotřebovali průměrně 2,4 kilogramu zrnkové kávy na osobu