reklama

Snížení DPH na potraviny z 15 na 12 procent, platné od začátku roku, podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáše Prouzy ovlivnilo ceny potravin, což ukazuje například detailní uvádění cen s přesností na haléře.

Prouza v ČT uvedl, že skutečně nižší DPH ovlivnila konečné ceny potravin. Odůvodnil to tím, že pokles DPH o tři procentní body si vyžaduje přesné zohlednění v cenách. Upozornil také, že kdyby stát podporoval konkurenci mezi dodavateli a odstranil překážky v dovozu, ceny by mohly klesnout ještě více.

Ministr Výborný ujistil, že ceny potravin se od začátku roku nezvýšily a jsou stabilizované. Vyjádřil svůj zájem sledovat vývoj situace a setkávat se pravidelně s obchodníky. Odpovědí na situaci na trhu a vývoj cen potravin je podle něj především stabilizace konkurence mezi obchodníky a potravináři.

Prezident Agrární komory ČR Jan Doležal upozornil, že čeští zemědělci čelí vysokým nákladům a složité byrokracii. Připomněl, že potraviny byly přeřazeny do nižší sazby DPH 12 procent od začátku letošního roku. Také zdůraznil, že ceny potravin jsou ovlivněny především stabilizací konkurence v obchodu i potravinářství.