Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hudba, šerm a stovky stánků. Znojemské historické vinobraní začíná

Znojemské historické vinobraní /2013/
Znojemské historické vinobraní /2013/
Foto: Jiří Eisenbruk

Znojmo - Oslavy 790 let od povýšení Znojma na královské město završí Znojemské historické vinobraní. Lidé si na něm ode dneška do neděle mohou koupit na 350 prodejních místech víno, burčák nebo řemeslné výrobky.

K výročí budou vyraženy speciální mince ve zlatém a stříbrném provedení. Hlavním bodem programu vinobraní bude opět velký průvod krále Jana Lucemburského s více než 500 účastníky v dobových kostýmech.

Letos poprvé bude v ulicích města hrát středověká hudba. Oficiální program nabídne 11 scén s hudebními a historickými vystoupeními.

"Chceme návštěvníkům nabídnout co největší komfort, proto jsme v areálu hradu a na nádvoří vytvořili relaxační zóny s posezením," uvedl František Koudela z pořádající Znojemské besedy. V okolí města navíc přibude třetí stanové městečko.

Stejně jako loni se akce prodlouží až do neděle, která má být odpočinkovým závěrem víkendu vína a hudby. Poslední den bude opět vstup zdarma, k dispozici budou i historická tržiště a část atrakcí pro děti.

Znojemské vinobraní je největším svátkem vína v Česku. Loni podle organizátorů přišlo 80.000 návštěvníků. Poprvé bylo před 50 lety, letos jde o 33. ročník, protože se nekonalo každoročně.

Témata:  Znojemské vinobraní Znojmo víno

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy