Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Znojmě probíhá Znojemské historické vinobraní, přišly desetitisíce lidí

Znojemské historické vinobraní
Znojemské historické vinobraní
Foto: Jiří Eisenbruk

Znojmo - Ve Znojmě začal 36. ročník Znojemské historické vinobraní, slavnost nepokazil ani úvodní déšť. Dosud přišlo 36.000 lidí, vstupenky se v předprodeji prodaly třeba i do Francie, Itálie či Polska. ČTK to řekl ředitel Znojemské Besedy František Koudela.

Ve Znojmě dnes pršelo především dopoledne, což podle ředitele trochu narušilo přípravy na akci, následně i nějakou chvíli po zahájení. "Naštěstí se ale odpoledne počasí umoudřilo a lidé chodí a baví se," řekl Koudela. Vstupní branou už prošlo zhruba 36.000 návštěvníků, obvyklá návštěvnost třídenní akce bývá kolem 80.000 lidí.

Program se letos odehrává na 13 scénách. Historických scén je šest, tři scény hudební, návštěvníci se mohou těšit i na vinařské scény. Oproti loňsku se rozšíří například program Víno všemi smysly, který se bude konat v pátek i sobotu. Znalci vína se mohou těšit na nová stanoviště. Jedno z nich je inspirované i vinaři z Burgundska. Víno se zde bude poznávat například čichem z úzké nádoby, do které budou vloženy čerstvé suroviny typické pro danou odrůdu.

Rozšířila se i středověká krčma, organizátoři po jejím loňském úspěchu zvedli její kapacitu až na 150 lidí. Z pokrmů se lidé mohou těšit na různé druhy pečeného či rožněného masa, zelnou polévku, ovar, škvarkovou pomazánku či jitrnice se zelím.

Ústředním motivem akce je páteční večerní a sobotní denní historický průvod, který čítá 500 účinkujících. I letos bude král s celou jeho družinou rozhazovat pamětní mince, motiv těch letošních je turistická novinka města - Hradební opevnění.

Program skončí v neděli, kdy je vstup zdarma. Znojemské vinobraní je největším svátkem vína v Česku. Loni podle organizátorů přišlo přes 81.000 návštěvníků.

Témata:  Znojmo Znojemské vinobraní

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy