Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Národní divadlo si připomene exprezidenta Václava Havla

Václav Havel
Václav Havel
Foto: Reprofoto ČT

Praha – Národní divadlo ve dnech 4. – 9. října oslaví památku Václava Havla a jeho nedožitých 80. narozenin nultým ročníkem nově vznikajícího divadelního festivalu Pražské křižovatky: To Havel With Love. Divadelní program na Nové scéně má dvě části. Ve všední dny divákům nabídne hostování zahraničních souborů z Ukrajiny a Běloruska, které svou tvorbou bojují ve svých zemích za svobodu. Víkend pak bude patřit maratonu havlovských inscenací z celé republiky.

Dílo Václava Havla i jeho aktivity na poli lidských práv, nejdříve v opozici a pak i jeho činnost politická, v sobě vždy spojovaly angažovanost intelektuála s humanismem umělce. Jako umělec nedokázal nebýt angažovaný společensky a totalita z jeho angažmá udělala politikum, a z něj posléze politika. Politika, který ale ani ve sférách nejvyšších politických kruhů nepřestal být snílkem a vizionářem. Připomenout tuto významnou českou osobnost se skutečně světovým rozměrem chce festival „Pražské křižovatky" s podtitulem: To Havel With Love.Festival bude zahájen v úterý 4. 10. 2016 v 17:00 na piazzetě ND odhalením výtvarné instalace akademického sochaře Kurta Gebauera, který ve veřejném prostoru složí poctu prvnímu polistopadovému prezidentovi. Piazzetu ozdobí i „prezidentský mercedes", který pro slavnostní příležitost zapůjčí ze svého depozitáře Národní technické muzeum.Součástí doprovodného programu budou projekce prezidentských novoročních projevů z archivu České televize, série fotografií Bohdana Holomíčka a Oldřicha Škáchy. Nová scéna nabídne besedy se zajímavými hosty. Exkluzivně vystoupí nositelka Nobelovy ceny za literaturu (2015) disidentka Světlana Alexijevičová. Součástí doprovodného programu jsou i oslavy 25. výročí organizace Amnesty International.

Témata:  Národní divadlo Václav Havel

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy