Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko se stává rájem pro hollywoodské filmaře. Co se u nás bude natáčet?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - Do České republiky míří další filmové hvězdy. Momentálně u nás britští filmaři natáčejí velkofilm o Mozartovi a v Česku zřejmě vznikne i 5. díl populární série Transformers. Potvrzuje se tak, že zahraniční štáby znovuobjevily české filmové profesionály a využívají i pobídek, které země nabízí.

Jen v kinech vydělaly čtyři díly Transformers v přepočtu 90 miliard korun a jsou tak jednou z nejlépe vydělávajících filmových značek na světě. Režírovat pátý díl má opět Michael Bay a hlavní roli si zopakuje Mark Wahlberg.

Před několika týdny si v České republice byly producenti obhlédnout lokace. I přesto, že se má většina filmu točit v okolí amerického Michiganu, část by měla vzniknou i u nás.

Tvůrce přilákaly filmové pobídky spravované Státním fondem kinematografie, kdy se jim vrací náklady až ve výši 20 %. Za Českou republiku navíc nedávno lobboval přímo v hollywoodských studiích i premiér Sobotka.

"Máme v České republice už celé generace vynikajících filmových profesí, jako jsou kameramani, filmoví architekti, zvukaři, herci, kaskadéři. Tohle všechno podle mého názoru představuje velké bohatství, kterým Česká republika disponuje," prohlásil Bohuslav Sobotka při návštěvě USA.

Letos půjdou do kin z filmů, které u nás vznikaly, například noví Návštěvníci s Jeanem Reno, film Anthropoid s Jamie Dornanem, kterého proslavilo 50 odstínů šedi, další díl ze série Underworld nebo film Unlocked, který v Praze natáčel Michael Douglas a Orlando Bloom.

"Čas jsou peníze. V České republice neztrácíte čas ani peníze tím, že byste museli mezi jednotlivými lokacemi absolvovat mnohahodinové přesuny," dodal Sobotka při svém proslovu v Hollywoodu.

"Loni se tady natáčelo, co se týče zahraničních produkcí, asi 1100 natáčecích dnů a ta jejich útrata na den je třeba i 4 miliony korun," sdělila Ludmila Claussová z Czech film commission.

Do České republiky letos nemíří jen štáby točící filmy. Čím dál tím více se zde objevují také tvůrci seriálů. Letos například hlavně z německy mluvících zemí a Dálného východu.

Témata:  filmy Bohuslav Sobotka Česká republika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy