Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Václav Havel znovu promlouval

Václav Havel jde z nemocnice
Václav Havel jde z nemocnice
Foto: Mediafax

Praha - V Praze byla zahájena výstava, která připomene nedožité osmdesáté narozeniny Václava Havla. Výstava vznikla za podpory Ústavu pro studium totalitních režimů ve spolupráci s Českými centry a Knihovnou Václava Havla.

Návštěvníci naleznou na 26 panelech slavné i méně známé myšlenky z Havlových textů nebo veřejných projevů. Citáty a výroky jsou doprovázeny fotografiemi, které zdůrazňují naléhavost výzev. Z mnohých z nich i v současnosti čiší překvapivá síla.

Autorem koncepce je Jan Hron a o výstavě říká: „Výstava se poskládala víceméně sama. Se znalostí Havlových textů člověka brzo napadne, kam a pro co sáhnout. Při přípravě byla zároveň důležitá i jistá dávka odvahy. Havla často považujeme za neškodnou součást minulosti. Jenže mnohé z toho, co napsal či řekl, dráždí do dneška, může to dokonce pro leckoho představovat politicky výbušný materiál."

Po skončení pražské premiéry se výstava bude přesouvat do Českých center v zahraničí, kde ji bude doprovázet bohatý program jako divadelní představení, filmové projekce, přednášky historiků či besedy s pamětníky. Výstavu Václav Havel. Politika a svědomí je možné navštívit v Českém centru v Praze do 7. května. 

Témata:  Václav Havel výstavy

Aktuálně se děje

29. dubna 2024 20:58

Steinmeier je v Praze. S Pavlem uctili památku obětí střelby na FF UK

Prezident Petr Pavel v pondělí přijal na Pražském hradě německého protějška Franka-Waltera Steinmeiera. Oba státníci jednali o spolupráci dvou sousedících zemí v ekonomické, energetické a bezpečnostní oblasti, ale také o přeshraničních projektech. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy