Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kapely Holden a Smrtislav společně vystoupí v Brně

Koncert, ilustrační foto
Koncert, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Brno – Dvě pražské kapely Holden a Smrtislav vydaly nové desky a společně vyrazí na klubové turné. Jednou ze zastávek bude i brněnský klub Fléda. Optimistické album Holdenů na koncertech vybalancuje temně laděná hudba skupiny Smrtislav.

Pražské kapely Holden a Smrtislav pojí přátelství, ale také společný vydavatel Lukáš Rychtařík z Championship Music. Ten oběma kapelám vydal v poslední době novou desku a spřátelené skupiny se rozhodly vyjet na společné turné, na němž své nové počiny představí fanouškům. Optimistické album Holdenů s názvem Střepy v postelích na koncertech vyváží temně laděné devadesátkové album Notorickej samotář rockové skupiny Smrtislav.

Jak již bylo řečeno, kapely pojí vzájemné přátelství a podpora. V roce 2015 skupina Smrtislav vybírala prostředky na album prostřednictvím crowfundingové kampaně, Holden je podpořili finančním příspěvkem. „Zúčastnili jsme se jejich projektu na HitHitu a díky tomu jsme mohli slyšet desku Smrtislava mezi prvními, na tu desku jsme se fakt těšili a přáli si, aby vznikla,” vzpomíná Martyn Starý ze skupiny Holden.

Hudební rozdílnost obou formací považují za zpestřující a osvěžující prvek. „Holden jsou z mýho pohledu poměrně optimistická kapela a Smrtislav je jejich dokonalým opakem. Proč by lidi měli chodit na dvě stejný skupiny? Takhle dostanou pořádnou porci štěstí, ale taky deprese,” komentoval turné Tuzex, lídr Smrtislava.

Holden se v loňském roce rozhodli pro několik zásadních změn – zkrátili si název, mají nové logo a také začali zpívat v češtině. Na podzim minulého roku vydali album Střepy v postelích, které předznamenal singl Nesmíš se zlobit. Píseň nejspíš mnohé fanoušky překvapila, naznačila totiž nové směřování Holdenů. Na desce najdeme jednoduchém melodické skladby; texty řeší existenciální problémy vrstevníků kapely. V písni Vesmírem také hostuje Žofie Dařbujánová z Mydy Rabycad.

Kapela Smrtislav na podzim roku 2016 vydala debutové album Notorickej samotář. Autorem veškeré hudby a textů je nepřehlédnutelný Pavel Litvaj vystupující pod jménem Tuzex. Ten kromě bubnů a některých kytarových partů nahrál i většinu skladeb. Na koncertech se představí v obklopení zkušených bubeníků, s kytaristou Jakubem Zachovalem, bubeníkem Michalem Machem a basákem Kryštofem Maškem.

Tuzex dlouhou dobu schovával své hudební nápady a texty do šuplíku. „Ve výsledku mě k tomu dokopal Jakub. Věděl, jaké věci píšu, a přesvědčoval mě, že je škoda je nevyužít. Já sám už jsem ani nepočítal, že s tím ještě někdy vylezu ven. Nakonec mě ale mrzí, že jsem to neudělal dřív, protože Smrtislav mě strašně baví,“ vysvětlil v rozhovoru pro Musicserver.cz.

Pavel Litvaj hrával se Sunshine, The Prostitutes a Vanessa. Nyní chce vzkřísit skomírající stylovou platformu českého rocku. Na albu Notorickej samotář se vrací ke svým hudebním začátkům, což je patrné na osobně laděných textech, silných refrénech a devadesátkové atmosféře plné temných aranží. Žánrově jeh tvorba odkazuje na českou hudbu 90. let typu Wanastovi Vjecy, ale najdeme v ní i prvky popu a funky, které posunuje do temnějších poloh dark-popu, vamp-rocku nebo goth-dance. Na albu Notorickej samotář se střídají jak ostré skladby typu Sama doma, tak dynamické hitovky, jako je Kondolence nebo titulní Notorickej samotář, ale najdeme pomalejší a komornější skladby.

Brněnský koncert kapel Holden a Smrtislav se koná 27. dubna 2017 ve 20 hodin v hudebním klubu Fléda.

Témata:  koncerty Brno kapela Holden kapela Smrtislav

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy