Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Divadle Hybernia začínají přípravy nového muzikálu Janka Ledeckého

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: muzikál Mefisto

Praha – O muzikálu IAGO jsme již dříve informovali v souvislosti s konkurzem na hlavní role. Nyní, kdy už všechny postavy mají své protagonisty, mohou přípravy v Divadle Hybernia začít naplno. Autorem hudby i textů muzikálu podle slavné tragédie Williama Shakespeara je Janek Ledecký.

Muzikál IAGO vychází ze slavné tragédie Williama Shakespeara, Othello. Janek Ledecký, který je autorem hudby i textů, již dílo uvedl v Bratislavě a nyní jej připravuje v Divadle Hybernia. Podle Ledeckého však bude pražská inscenace jiná, stejná bude pouze výprava. „Samozřejmě převezmeme ty režijní postupy, které nejlépe fungují, ale jako po každé premiéře, jsem měl pocit, že by něco šlo udělat jinak a líp. A teď budeme mít v Praze šanci to dokázat,“ říká Ledecký, který měl také hlavní slovo při výběru obsazení.

V muzikálu je hlavní postavou ambiciózní Othellův pobočník Iago, který se s vidinou vlastního úspěchu neštítí ničeho, je ulhaný a závistivý. Ve zpracování Ledeckého a režiséra Roberta Johansona je však tento na první pohled zloduch každým coulem také sympaťák. „Je to bezpochyby nejzábavnější záporná postava, kterou Shakespeare vymyslel. Proti němu jsou Cladius z Hamleta nebo Richard III. úplní amatéři a začátečníci,“ prohlásil Ledecký a dodává: „Já mám jako většina lidí také raději kladné hrdiny, ale Iago je zkažený a zábavný současně, že si ho prostě musíte zamilovat.“

Tvůrčí tým muzikálu čítá asi třicet lidí, v čele s uznávaným americkým režisérem Robertem Johansonem. Vedle něj se na inscenaci podílí i módní návrhářka Beata Rajská a významný kostýmní výtvarník Roman Šolc. V inscenaci vystoupí padesát herců a tanečníků v alternacích.

„O tomto námětu jsem věděl už pár let a věřil jsem mu. Zároveň mi bylo jasné, že k tomuto projektu jsou potřeba nemalé prostředky a dobré zázemí. A protože jsme v Hybernii úspěšně zvládli i tak náročný muzikál, jako je Mefisto, tak jsem přijal tuto velkou výzvu na IAGA, “ prozradil výkonný producent divadla Michal Mückstein.

V titulní roli Iaga se představí sám Janek Ledecký v alternaci se zpěvákem a hercem Petrem Vondráčkem.  „Iago je zištný, vypočítavý křivák s velkou schopností manipulovat s lidmi. Nestydí se bez jakýchkoliv skrupulí ničit svému okolí život, a přitom klidně usínat. Proto jsem rád, že si své postavy nepouštím úplně k tělu. Prakticky vůbec, což je správné, protože člověku by z toho taky mohlo přeskočit. Odpoutám se pár minut po výkonu a je ze mě zase ten standardní Petr Vondráček.“  

Hlavní ženskou postavou je Othellova manželka Desdemona, na kterou začne její manžel na základě Iagových intrik žárlit. V roli Desdemony uvidíme mladou zpěvačku Annu Julii Slováčkovou. „Myslím, že jsme si s Desdemonou v různých věcech podobné, ale já mám asi narozdíl od ní větší hrdost. Chlap by mi jednou zkřivil vlásek a už bych se s ním nikdy neviděla, láska neláska,“ komentuje Slováčková.

V roli šarmantního mladého zástupce Othella, Michaela Cassia, se objeví David Gránský a Milan Peroutka. „Těším se na spolupráci s Davidem Gránským, se kterým se alternujeme, i na Aničku Julii Slováčkovou. Jsou to vrstevníci a už na cestě do Bratislavy, kam jsme se zajeli podívat na muzikál na tamních prknech, jsme si užili hodně legrace. Já všechny kolegy osobně ještě neznám, ale těším se i na ně,“ radoval se Milan Peroutka, který je z účasti v díle na motivy Shakespearova díla nadšen: „Jeden čas jsem měl pocit, že jsem Romeo. Absolutně jsem hltal každý rým a zamiloval se celkově do Shakespeara. Jeho hry jsou zkrátka jedinečné, nadčasové a je v nich hořká pravda.“

Kromě výše zmíněných se v muzikálu objeví ještě Lukáš Adamec, Lucie Černíková, Dasha, Michal Novotný, Bořek Slezáček, Martin Pošta, Markéta Poulíčková a další muzikálové hvězdy.

Janek Ledecký je autorem divácky úspěšných muzikálů, jako je Hamlet, Galileo nebo Vánoční zázrak. V průběhu tohoto měsíce navíc odlétá do Soulu, kde bude mít premiéru už páté nastudování jeho Hamleta v Koreji. V jednání je také druhé nastudování Hamleta v Japonsku. Muzikál Iago má být podle autorů vyprávěn současným jazykem. Hudebně se dílo nese v duchu rocku s náznaky arabské melodiky.

Premiéra muzikálu IAGO se koná 21. září 2017 v Divadle Hybernia v Praze.

Témata:  William Shakespeare divadlo Hybernia Dasha

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy