Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přesně po 400 letech od úmrtí Shakespeara navštívil divadlo Globe Obama

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: whitehouse.gov **www.whitehouse.gov**

Londýn - Právě dnes uplynulo 400 let od úmrtí Williama Shakespeara. Americký prezident Barack Obama při té příležitosti zavítal do londýnského divadla Globe, které se spjato s britským dramatikem.

Obama se prošel po divadle a sledoval úryvek z Hamleta, včetně slavného princova monologu "být, či nebýt?". Hlava USA pak řekla, že představení bylo "nádherné".

Divadlo na jižním břehu řeky Temže je replikou původní kulaté scény, kde se hrály Shakespearovy hry za jeho života. Divadlo vyhořelo v roce 1613, znovu bylo vybudováno o rok později a v roce 1644 bylo strženo. Soudobá kopie pochází z 90. let minulého století.

Zdroj: YouTube

Shakespearovské výročí si dnes připomíná celá Británie. V divadle Royal Shakespeare Theatre v dramatikově rodišti ve Stratfordu nad Avonou ve slavnostním představení Shakespeare Live! vystoupí řada hvězd. Princ Philip, který je patronem divadla Globe, se zúčastní mše v katedrále v Londýně. Ve Stratfordu princ Charles otevře pamětní zahradu na místě Shakespearova posledního domu.

Témata:  Barack Obama William Shakespeare Velká Británie

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy