reklama

Sobral získal nejvíce hlasů jak od odborné poroty z většiny zemí Evropy, tak od diváků, které zaujal svou písní Amar Pelos Dois. Na druhém místě se umístilo Bulharsko, které zastupoval zpěvák Kristian Kostov s písní Beautiful Mess. Třetí se umístil moldavský Sunstroke Project s chytlavou taneční písní Hey Mamma, který už se na Eurovizi v minulosti jednou divákům představil.

"Je to vítězství hudby a lidí, kteří dělají muziku, kterou chtějí opravdu něco sdělit," řekl Sobral při přebírání trofeje. "Hudba, to nejsou ohňostroje, to jsou pocity. Zkusme to změnit a vrátit se k hudbě, protože právě na tom záleží," dodal Sobral.

Komentátoři si všímají, že Sobralova subtilní, pomalá a téměř jazzová píseň zvítězila v záplavě zářivých popových melodií.

Sobralovo vítězství znamená, že Portugalsko bude příští rok pořadatelskou zemí. Loni triumfovala ukrajinská zpěvačka Jamala, jejíž vystoupení na letošním ročníku narušil fanoušek, který vběhl na pódium a ukázal nahé pozadí.

Soutěže se letos opět zúčastnila i Česká republika, zástupkyně Martina Bárta s písní My Turn ale neuspěla v prvním semifinále. Navázala tak na neúspěchy českých reprezentantů v předchozích ročnících. Pouze loni se do finále soutěže dostala česká zpěvačka: Gabriela Gunčíková nakonec obsadila předposlední, 25. místo.

Letošní ročník byl poznamenán tím, že ukrajinské úřady zakázaly vstup do země ruské zpěvačce, protože zpívala i na Ruskem anektovaném Krymu. Moskva odmítla přistoupit na kompromis v podobě vystoupení "na dálku", anebo vyslat do klání někoho jiného, a zrušila přenosy z letošního ročníku soutěže, která je jinak v Rusku velice populární.