Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Knižní veletrh Svět knihy představí severské spisovatele

Knihovna
Knihovna
Foto: Pixmac

Praha - Mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha 2016 poctí svojí návštěvou severské země. Stanou se tak čestným hostem festivalu a v prostorách Průmyslového paláce na Výstavišti v Holešovicích jim bude patřit velký designový stánek, který ponese název #ReadNordic. Na veletrh zavítá sedmnáct severských spisovatelů.

Největšímu knižnímu veletrhu v České republice budou letos dominovat především severské země, přesněji Dánsko, Finsko, Norsko a Švédsko. Největší hvězou bude finská spisovatelka Katja Kettu, která se nedávno proslavila románem z druhé světové války Porodní bába, který se i v Česku stal bestsellerem. Kniha jedinečných způsobem snoubí krásu s ošklivostí, nevinnost se zvrhlostí. Kritika i čtenáři oceňují autorčin originální poetický jazyk čerpající například z laponského dialektu či tradice magického realismu. Autorka na veletrhu představí sbírku povídek Sběratel dýmek, která vyjde na jaře.

Druhou velkou osobností veletrhu bude norský spisovatel Jostein Gaarder, který je už řadu let celosvětově známý díky svému románu pro mládež o dějinách filozofie Sofiin svět. Kniha byla přeložena do 59 jazyků a prodalo se jí na 40 milionů výtisků. Gaarder ve svých knihách pro mládež neskrývá filozofická poselství, jež upozorňují na hodnotu života a všudypřítomnost smrti. 

Speciální bude i stánek, ve kterém se severské země představí. Navázali totiž spolupráci s přední českou univerzitou na poli designu a architektury – Českým vysokým učením technickým v Praze. V rámci školy proběhla soutěž ve které 60 studentů navrhovalo podobu stánku. Vítězkami se staly Markéta Rádková a Monika Fišerová. Stánek bude sestaven z krabic z papírové lepenky a komisi zaujal detailní promyšleností, vstřícností vůči návštěvníkům a šetrností k životnímu prostředí. Jednotlivé krabice jsou v barvách severských vlajek a designérky čerpaly především z námětů přírody a z knihy jako takové.

Literární festival bude mít i další programová témata jako jsou Fenomén krimi nebo Město jako kulisa. Ochuzeni nebudou ani návštěvníci z řad dětí, veletrh opět nabídne vaření s knihou a na své si přijdou také milovníci sci-fi a fantasy.

Mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha 2016 se koná od 12. do 15. května na výstavišti v Holešovicích.

 

 

 

Témata:  Literatura knihy

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:23

Olaf Scholz varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska

Německý kancléř Olaf Scholz dnes varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy