Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový festival Praha žije hudbou podniká boj proti vyhlášce omezující pouliční umění

Marta Kubišová
Marta Kubišová
Foto: Korzo

Praha - Letos v březnu vešla v platnost nová vyhláška, která výrazně omezuje pouliční umění, tzv. busking. Organizátoři festivalu Praha Žije Hudbou, který proběhne 13. května, podali na Ministerstvo vnitra podnět k přezkoumání této vyhlášky. Nejvíce je omezena především hudební produkce, pro kterou existují jak striktní zákazy konkrétních nástrojů, tak rozsáhlá omezení míst a hodin, během kterých se smí hrát.

Návrhy na změnu však byly ministerstvem zamítnuty. Avšak na jeden den pražské ulice díky novému festivalu opět ožijí uměním, přesně tak, jak to vyhláška zakazuje. Na náměstí Jiřího z Poděbrad, Karlově náměstí, Jungmannově náměstí, Vítězném náměstí a Malostranské vyrostou pódia a po celém městě vznikne 30 busker-pointů, kde vystoupí na 200 umělců.

„Nejasné pojmy a formulace jsou primární body, proti kterým je důležité se postavit. Například pojem hlasitý nástroj je ve vyhlášce několikrát zmíněn, jeho vysvětlení je však velmi nejednoznačné a není tedy jasné, kdo bude přílišnou hlasitost posuzovat a jak," objasňuje Jan Gregar, ředitel festivalu Praha Žije Hudbou.

Praha Žije Hudbou je nový festival pouličního umění, který Praze 13. května předvede, jak může kvalitní umění prospět ulicím velkoměsta. Na 200 interpretů jako například Lenka Dusilová, Prago Union, Klára Výtisková, Emma Smetana, Xavier Baumaxa, Thom Artway, Floex či Laco Déczi předvedou, že umění v ulicích může být pro Pražany i turisty velmi příjemnou součástí každodenního života.

Zdroj: YouTube

„Živé umění dokáže město magickým způsobem proměnit a festival Praha Žije Hudbou chce především ukázat, že kultura do ulic prostě patří. Aby však umění z ulic nevymizelo, je nutné projevit jasný nesouhlas se současnou podobou vyhlášky," dodává Gregar.

Podporou přispělo také mnoho známých osobností, jako například Marta Kubišová, David Koller, Barbora Poláková, Milan Cais ze skupiny Tata Bojs, Robert Nebřenský ze skupiny Vltava, Kato z Prago Union či Terezie Kovalová. V rámci dokumentární videosérie „Hlášky z vyhlášky" poukazují na nedostatky současné vyhlášky a na nutnost jejího přepracování.

Témata:  Marta Kubišová

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy