Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslední premiérou HaDivadla v této sezóně bude adaptace novely Petry Hůlové

Divadlo, ilustrační foto
Divadlo, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Brno – Poslední premiérou HaDivadla v této sezóně bude adaptace prózy Petry Hůlové Macocha. Inscenace vzniká v koprodukci s pražským Studiem Hrdinů v režii Kamily Polívkové.

Brněnské HaDivadlo zakončuje aktuální sebekritickou-sebereflexivní sezónu premiérou adaptace novely Petry Hůlové Macocha. Inscenace v režii Kamily Polívkové vzniká v koprodukci s pražským Studiem Hrdinů.

Macocha podle textu současné české spisovatelky Petry Hůlové (1979) hovoří o střetech západního (středo)evropského mezidobí každodennosti s krizí a neklidem světa mimo naše hranice kontinentu. Autorka v předloze vypráví o údělu moderní ženy v éře „dvoukariérového manželství“. Text stojí na hranicích banality (sama hrdina je zde spisovatelkou červené knihovny) a nadsazeného, racionálního módu.

V inscenaci v režii Kamily Polívkové, která je také autorkou dramatizace, se objeví pět hereček souboru HaDivadla – Táňa Malíková, Lucie Andělová, Simona Peková, Kamila Valůšková a Marie Ludvíková. Pětice hereček se stane jednotnou postavou ženy-vypravěčky, původně monologická próza Hůlové se tedy v inscenaci stane výpovědí zmnožených identit jednoho Já.

„Vzniká tu celé spektrum charakterů, respektive postav: autorka, matka, milenka, manželka a především žena-monstrum. Jde nám o zobrazení mentálních procesů odehrávajících se v hlavě jedné bytosti, která se cílevědomě propadá do propasti jenom proto, aby se nestala ,obětí‘ a poslušnou ,plnitelkou‘ tradičních (ženských) rolí,“  popisuje režisérka Kamila Polívková v tiskové zprávě.

Inscenace propojuje vyprávění s performerskou akcí, herečky většinu scénických efektů ovládají přímo ze scény. Jevištní podobu doplní živé projekce v duchu metody Live Cinema. Scénografie, kterou vytvořil český odborník na live-žánr Antonín Šilar, vytváří ke zpovědi postav zrcadlo jiného náhledu.

Diváci budou mít možnost zhodnotit dramaturgickou kolekci letošní sezóny, HaDivadlo totiž odehraje všechny inscenace s podtitulem My a oni v rámci Přehlídky Sezona mezi 9. a 13. červnem. Do konce června nastane poslední možnost vidět derniéru loňské „tragikomedie pro studiová divadla“ Dokonalost v režii Barbary Herz, a to 14. června.

Premiéra Macochy se koná 6. června 2017 v HaDivadle v Brně. Inscenace bude mít i pražskou premiéru, a to 9. září ve Studiu Hrdinů.

Témata:  kultura divadla Divadlo HaDivadlo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy