reklama

Organizátoři s přípravami začínají velmi brzo, protože je náročné všechno zařídit. „Jeden ročník skončí, dáme se do pořádku a začneme pracovat na dalším,“ uvedla pro EuroZprávy.cz Lucie Čunderlíková, tisková mluvčí festivalu Rock For People. Dodala, že některé záležitosti musí plánovat i více než rok předu. Rock For People není jediným festivalem, jehož organizátoři pracují téměř bez přestávky. To, že jde o nekonečnou práci, serveru EuroZprávy.cz potvrdila i Andrea Zdarsová, ředitelka festivalu Sázavafest.

Festivaly se samozřejmě od svých prvních ročníků hodně změnily. Rock For People býval jednodenní, organizátoři nejistí, sami si stavěli i pódium a o zahraničních hvězdách si mohli nechat jen zdát. „Dnes nám světové hvězdy tvoří většinu programu,“ komentovala Čunderlíková s tím, že dnes jsou také mnohem zkušenější. Podle Zdarsové nutí festivaly k velkému pokroku doba, která se rychle mění, festivaly by se měly snažit držet s ní krok.

Fanoušky zajímá hudba i atmosféra. „Pokud je to velký festival, jako je Rock For People nebo Colours of Ostrava, tak si vybírám podle kapel, které chci vidět živě. Na druhou stranu, Votvírák je celkem malá akce, nabízí hlavně festivalovou atmosféru kterou si taky užívám. Jezdím kvůli obojímu,“ vysvětlila serveru EuroZprávy.cz svůj výběr Alice Sabolová, která hudební festivaly navštěvuje více než pět let. I organizace je prý důležitá.

Kromě vystupujících a počtů lidí, kteří na přípravě akce pracují, se změnila i organizace a to, co pořadatelé návštěvníkům nabízí. „Samozřejmě, že se snaží přicházet s novinkami, nic jiného jim nezbývá,“ komentovala Sabolová. „Například Votvírák potřeboval doplnit úroveň stanového městečka pro ty, kteří nebyli VIP, ale zároveň chtěli mít jistotu, že je nikdo nevykrade,“ dodala. Organizátoři se snaží zajistit větší pohodlí, bezpečnost i nové kapely. „V listopadu jsme přijali nového dramaturga a producenta, tyto změny přinesou hodně dobrých změn pro festival,“ myslí si Zdarsová.

Bezpečí je pro festivaly velice důležité. Rock for People běžně zpracovává Bezpečnostní manuál, kde popisuje možné hrozby a vysvětluje, jak se s nimi vypořádat. Spolupracuje také v policií v Hradci Králové, která jim pomáhá se připravit na různé hrozby. Bezpečnostní organizaci se věnují měsíce dopředu. „S policií řešíme situaci na pravidelných setkávání. Bereme v potaz i zahraniční situaci,“ ubezpečila Čunderlíková. I Sázavafest podle Zdarsové bezpečnost bere vážně a opatření zpřísňoval po teroristických útocích v zahraničí. Chtějí, aby se návštěvníci cítili bezpečně.