reklama

Předáním Křišťálového glóbu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii americkému skladateli filmové hudby Jamesi Newtonu Howardovi a Cen prezidenta festivalu herečce a producentce Umě Thurmanové a herci Caseymu Affleckovi začal dnes Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. Na pěti stech projekcích 52. ročník uvede do 8. července kolem 170 snímků. Loni na něj zavítalo přes 135.000 diváků.

"Na festival humoru to letos nevypadá," poznamenal Eben, když představil tucet snímků přijatých do hlavní soutěže.

Hosté v úvodu zatleskali tradiční pódiové show bratří Cabanů i nové filmové znělce. Scénická akce využila živou hudbu Karlovarského symfonického orchestru i dvou desítek tanečnic v tělových trikotech. Nepostrádala vtip a nadsázku, i když název - Zavěšený horor s podtitulem Masochista maso chystá - tomu příliš nenasvědčoval. Přesto dvě desítky tanečnic zavěšených v igelitových pytlích skončily v krvavé lázni.

Hrdinou letošní festivalové znělky je třiaosmdesátiletý divadelní a filmový herec Josef Somr, který v roce 2012 převzal ve Varech Cenu prezidenta festivalu za přínos českému filmu. Na filmovém plátně zazářil hned ve své první roli prostopášného výpravčího Hubičky v Menzelových Oscarem oceněných Ostře sledovaných vlacích. 

Ceny předával Jiří Bartoška. Osobně přivítal ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka, na kterého se při vítání hostů nedostalo. A věděl, o čem mluví. "Zdravím do Motola," podotkl Bartoška, který v minulosti překonal vážnou chorobu. Součástí večera bylo i představení porot; v té posuzující soutěžní snímky v sekci Na východ od Západu je za Česko producentka Karla Stojáková.

Organizátoři při předávání cen kromě tradičních filmových vizitek oceněných pustili Caseymu Affleckovi jednu z karlovarských znělek. Tu s Johnem Malkovichem, která byla natočena v Bostonu, odkud Affleck pochází.

"Jsou umělci mimořádně talentovaní, ale líní. Pak jsou ti, kteří nejsou tak nadaní, ale jsou mimořádně pracovití. A my tu máme jednoho, který je mimořádně nadaný a přitom pracovitý. Což zjistíte, když se podíváte na výčet 120 filmů, k nimž napsal hudbu," poznamenal Eben a pozval na pódium Jamese Newtona Howarda. Skladatel v děkovné řeči pochválil Prahu, české filmy i českou hudbu. "Děkuji," řekl česky.

Zahajovacím snímkem přehlídky byla netradiční romantická komedie amerického režiséra Michaela Showaltera nazvaná Pěkně blbě. Ve stejném čase se promítala i na dvou místech pro veřejnost. Od 13. července se objeví v kinech díky distribučnímu labelu karlovarského festivalu, společnosti Aerofilms a České televize, jehož cílem je představovat domácímu publiku originální filmové počiny.

Posledním bodem programu byl večer před Thermalem koncert Českého národního symfonického orchestru s americkým dirigentem Carlem Davisem. Pod jeho vedením zazněly hlavně melodie z filmových bondovek. Jako host vystoupil čerstvě oceněný James Newton Howard, který řídil světovou premiéru části své hudby k filmu Fantastická zvířata a kde je najít.