Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skladatel James Newton Howard ve Varech poodhalil svá tajemství

50. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (3.-11.7.2015)
50. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (3.-11.7.2015)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Karlovy Vary - Americký skladatel James Newton Howard, který při zahájení karlovarského festivalu převzal Křišťálový glóbus, uspořádal v Kongresovém sálu speciální lekci, v níž pomocí ukázek z filmů a živé hry na klavír poodhalil tajemství komponování filmové hudby.

Je k tomu nadmíru povolaný, neboť složil hudební doprovod k neuvěřitelnému počtu 130 snímků včetně legendárních projektů jako Šestý smysl, Pán přílivu, Ďáblův advokát, série Hunger Games nebo Temný rytíř, za který získal s Hansem Zimmerem cenu Grammy. Složil hudbu například k devíti snímkům s Julií Robertsovou včetně Pretty Woman. "Beru to jako dar, že jsem ji viděl hrát v tolika různých hereckých a emocionálních polohách. Kdo by nechtěl mít job, při němž se celý den kouká jen ni," komentoval to.

Howard hovořil i o svých zkušenostech s hvězdami populární hudby. Ačkoli je jeho vzdělání spíše klasické, zaměřuje se totiž i na rockovou a populární hudbu, a tak spolupracoval například s Eltonem Johnem, Barbrou Streisandovou či Rodem Stewartem.

Podle Howarda vystačí jen jedna hudební myšlenka a její variace na celý film. Důležité je, aby korespondovala s vnitřním životem postav. V rozhovoru pro Festivalový deník označil za nejtěžší práci tu ke King Kongovi, kdy musel během jednoho měsíce napsat čtyři hodiny hudby. "Stejné pasáže jsem psal i třicetkrát, trvalo to sedm měsíců, ale na výsledku je to vidět," vysvětlil.

Čím je Howard starší, tím ho komponování víc baví - letos udělá čtyři filmy. Nedávno dokončil hudbu k filmu Detroit o nepokojích z roku 1967. Dalším titulem bude Inner City s Denzelem Washingtonem či živá verze Čajkovského baletu Louskáček režiséra Lasse Hallströma.

Témata:  hudba filmy Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy