reklama

Jaký bude 7. ročník divadelního svátku s podtitulem „festival progresivního divadla", poodhalil ředitel festivalu Martin Glaser: „Po úspěšném restartu DSB chceme i v 7. ročníku zachovat důraz na progresivní podoby činoherního, hudebního a pohybového divadla. Vzhledem k současnému dění v Evropě akcentujeme téma uprchlictví a brněnskému publiku zatím nepříliš známou formu dokumentárního divadla."

Vrcholem festivalu bude rozhodně inscenace proslulého dramatu Faust v podání slovinského souboru Slovensko narodno gledališčce drama Ljubljana, kterou diváci mohou shlédnout v prostorách Janáčkova divadla. V Mahenově divadle pak bude k vidění například řecké pohybové představení skupiny Rootlessroots s názvem Europium.

Do Brna také zavítá Theater Bremen s česko-německou inscenací Kafkova Zámku, která je oživena živou hudbou. Německou linku posílí v Hadivadle slavná skupina She She Pop, která před diváky otevře své Šuplíky či německé divadlo roku 2014 Maxim Gorki Theater se svou divadelní roadmovie nazvanou Mrzutí.

Čtyři inscenace přiveze do Brna Městské divadlo Kladno, Brémskou svobodu, Přízraky, Otce a Matku. „Poslední dvě jmenované, které se v sobě navzájem zrcadlí, budou v Městském divadle Brno uvedeny během jediného večera a v jediné scénografii, což jejich návštěvníkům zajistí neopakovatelný a evropsky zcela unikátní zážitek," sdělil dramaturg MdB Jan Šotkovský.

„Doslova v poslední chvíli se nám k naší velké radosti povedlo dojednat hostování dvou pozoruhodných zahraničních produkcí: Dostojevského Zločinu a trestu v podání maďarské Forte Company a tanečního představení belgické choreografky Karine Ponties s názvem Hero%, které velmi zábavným a místy až dojemným způsobem tematizuje střet touhy člověka po nadpřirozených schopnostech s limity jeho vlastního těla. Pokud jde o produkce z Česka a Slovenska, přibyla do nabitého festivalového programu ještě výborná inscenace Petrolejových lamp z ostravského Divadla Petra Bezruče a Bratři Karamazovi z Činoherního klubu v režii Martina Čičváka. Velmi nás těší i účast Slovenského národného divadla, které k nám přiveze inscenaci hry Ivana Vyrypajeva Ilúzie, v níž vystoupí čtyři přední slovenští herci: Zuzana Kocúriková, Božidara Turzonovová, Martin Huba a Dušan Jamrich," prozradil dramaturg činohry NdB Martin Sládeček.

Festival nezapomíná také na rodiny s dětmi. Po loňském zájmu o dětský program tentokrát představí nejmenším divákům například inscenaci libereckého Naivního divadla O beránkovi, který spadl z nebe nebo koncertní verzi známé pohádky Perníková chaloupka v podání divadla Minor.

Během doprovodného programu vystoupí divadlo Buranteatr s inscenací hry Rolanda Schimmelpfenniga Létající dítě. Za zmínku stojí také večer improvizačního tria IMPRA, oceněného studentskou Thálií za rok 2015. Divadlo Polárka naídne dětem představení režiséra Jiřího Jelínka Mami, už tam budem? i jedinečný workshop bubnování v kruhu s názvem Drum circles.

Festival Divadelní svět Brno se koná 27. až 31. května 2016.