reklama

Celou show odstartoval loňský vítěz Måns Zelmerlöw, který divákům po roce připomněl, proč se letošní ročník koná v poslední vítězné zemi, a sice ve Švédsku. Spolu se svou moderátorskou kolegyní provedli diváky prvním kolem semifinále, které pro české diváky komentoval Libor Bouček.

Semifinále zahájila prvním vystoupením zpěvačka Sandhja z Finska se svým singlem Sing It Away. Řecko jako druhé v pořadí zastoupila skupina Argo spojující typické řecké rytmy s prvky rapu. Za Moldavsko se představila Lidia Isac, která by svým žánrem hudby mohla konkurovat Gabriele Gunčíkové, nejen písní Falling Stars, ale i svými blyštivými šaty, kterými rozjasnila pódium.

Za Maďarsko zazpíval idol žen Freddie, který se mimo zpívání proslavil i v mnoha jiných soutěžích, včetně těch kulinářských. S písní Pioneer dámám jednoznačně hlavy zamotal, jestli mu to ale bude stačit k vítězství ukáže až sobotní finále. Chorvatsko zastupuje Nina Kraljić, která ve velkolepé róbě, připomínající andělská křídla, rozezněla publikum písní Ligthouse.

Interpret z Nizozemí Douwe Bob s písní Slow down umírněně, ale přesvědčivě za doprovodu kytary zastoupil žánr classics rocku. Další v pořadí, Iveta Mukuchyan z Arménie, má za sebou řadu vystoupení se špičkami hudební scény, což dokazuje i její pekelné vystoupení plné ohnivých efektů.

Zpěvák Serhat, zástupce San Marina, má díky svému hlubokému hlasu na svém kontě již řadu ocenění a sám o sobě říká, že rozhodně není rozený zpěvák. Za to Sergey Lazarev jím bezpochyby je, neboť patří mezi nejzářivější hvězdy ruského hudebního světa a podle sázkových kanceláří má velkou šanci na vítězství. Se svojí strhující show plnou iluzí k písni You Are The Only One spekulace o výhře podtrhuje.

Také naše reprezentantka Gabriela Gunčíková má podle ohlasů bookmakerů šanci na úspěch, což by byl v historii našich reprezentantů úctyhodný výkon. Nelenili ani zástupci Kypru, kapela Minus One s písní Alter Ego, kteří divákům předvedli pořádnou vlnu rocku. Rakousko zastoupila zpěvačka ZOË, která si oblíbila francouzský šanson, proto nebylo žádným překvapením, že i svojí soutěžní píseň Loin d'ici zazpívala francouzsky.

Za Estonsko vystoupil Jüri Pootsmann s písní Play. Ve svých klipech odvážný mladík, na pódiu sečtělý muzikant s výrazem Jamese Bonda. Diváky zaujala i zástupkyně Ázerbájdžánu Samra, která prošla pěveckou soutěží Hlas Turecka a na vystupování se zástupem tanečníků je rozhodně zvyklá.

Černou horu reprezentuje čtveřice mladíků kteří si říkají Highway. Dokazují to, že i v tak malé zemi se najdou kvalitní zpěváci, kteří jsou schopni.Nouzí o interprety ale zřejmě trpí na Islandu, neboť houslistka Greta Salóme je v soutěži už podruhé. V roce 2012 skončila dvacátá, letos se však rozhodla zamířit výš.

Bosnu a Hercegovinu zastoupili Dalal & Deen feat. Ana Rucner and Jala s písní Ljubav Je. Na jednom pódiu se tak setkaly prvku rapu s tóny violoncella. První semifinále uzavřela reprezentantka Malty Ira Losco, která ve čtvrtém měsíci těhotenství opět předvedla, že se řadí mezi špičku světové hudební scény.

Finalisté prvního semifinálového kola:

  • Ázerbajdžán
  • Rusko
  • Nizozemí
  • Maďarsko
  • Chorvatsko
  • Rakousko
  • Arménie
  • Česká republika
  • Kypr
  • Malta

ÚČASTNÍCI PRVNÍHO SEMIFINÁLE

Finsko: Sandhja - Sing It Away

Řecko: Argo - Utopian Land

Moldavsko: Lidia Isac - Falling Stars

Maďarsko: Freddie - Pioneer

Chorvatsko: Nina Kraljić - Lighthouse

Nizozemí: Douwe Bob - Slow Down

Arménie: Iveta Mukuchyan - LoveWave

San Marino: Serhat - I Didn't Know

Rusko: Sergey Lazarev - You Are The Only One

Česká republika: Gabriela Gunčíková - I Stand

Kypr: Minus One - Alter Ego

Rakousko: ZOË - Loin d'ici

Estonsko: Jüri Pootsmann - Play

Ázerbájdžán: Samra - Miracle

Černá Hora: Highway - The Real Thing

Island: Greta Salóme - Hear Them Calling

Bosna a Hercegovina: Dalal & Deen feat. Ana Rucner and Jala - Ljubav Je

Malta: Ira Losco - Walk On Water