reklama

V přísně apolitické soutěži Jamala s písní 1944 porazila například ruského zástupce Sergeye Lazareva, kterému bookmakeři předvídali velké šance na první místo. Ten nakonec skončil na místě třetím těsně za Austrálií.

Ve finále se utkalo 26 finalistů z celkem 43 soutěžících, kteří postoupili ze dvou semifinálových kol. Večerem provázela moderátorka Petra Mede a loňský vítěz Måns Zelmerlöw, díky kterému se Švédsko stalo hostitelskou zemí pro letošní ročník soutěže. Na pódiu se jako zlatý hřeb večera objevil také slavný zpěvák Justin Timberlake, který poprvé živě představil svůj nejnovější singl Can't Stop The Feeling

Obrazový přenos z Grand finále 61. ročníku soutěže Eurovision Song Contest si můžete pustit zde.

61. ročník soutěže Eurovisiong Song Contest jsme sledovali živě:

Jako první se na pódiu objevila devatenáctiletá Belgičanka Laura Tesoro se svou písní What's The Pressure, které se hned zčerstva podařilo roztančit nadšené publikum. Druhou vystupující není nikdo jiný než česká zástupkyně Gabriela Gunčíková, která zazpívala píseň I Stand. Bezpochyby se jedná o její největší dosavadní úspěch a zároveň o největší úspěch české zpěvačky na poli celosvětové hudební scény.

Jako třetí v pořadí vystupuje Douwe Bob z Nizozemí se svou písní Slow Down, která nutí diváky i posluchače doslova zpomalit, zejména díky několikasekundové odmlce uprostřed skladby. Následuje jednadvacetilatá Samra z Ázerbajdžánu s triem tanečníků a popovou písní Miracle.

Sympatický maďarský zpěvák Freddie se prosadil v soutěži Rising star a svou zemi zastupuje písní Pioneer. Stejně jako ostatní soutěžící naplno využívá kouzlo světelné projekce, kterou však poměrně nezvykle soustředil především na pódium samotné, nikoliv na velké promítací plátno za sebou. 

Italskou zástupkyní je Francesca Michielin, která se netají inspirací u slavné zpěvačky Adele. S písní No Degree Of Separation se díky velkým finančním příspěvkům své země stala finalistkou automaticky a nemusela tak procházet semifinálem. Hovi Star z Izraele zaujme více než vzhledem svým hlasovým projevem. Píseň Made Of Stars patří mezi pomalejší romantické balady, kterou podtrhuje hvězdná scenérie v zaplněné stockholmské hale.

Reprezentantkou Buhlarska je příjemně vyhlížející Poli Genova s písní If Love Was A Crime. O světelnou show není během jejího vystoupení nouze, stejně jako o roztančené publikum, které si do posledního dechu užívá atmosféru nezapomenutelného večera. Švédský zpěvák Frans s písní If I Were Sorry je jedním z horkých favoritů na vítězství a před sebou má nelehký úkol. Podaří se mu obhájit loňské vítězství jeho pěveckého kolegy Zelmerlöwa? Soudě dle nadšených ovací diváků je to dost dobře možné.

Německá zástupkyně Jamie-Lee vystupuje v letošním ročníku soutěže poprvé. Kvůli tomu, že její země soutěž finančně sponzoruje, se nemusela účastnit semifinálových kol. Diváci tak mají poprvé možnost poslechnout si píseň Ghost. Stejně je na tom i francouzský zpěvák Amir, jeden z favoritů bookmakerů, který je z části hluchý. I přesto songem J'ai cherché hrdě reprezentuje svou zemi.

Jako dvanáctý v pořadí vystupuje polský reprezentant Michał Szpak s rockovou baladou Color Of Your Life, který projevem i vzhledem kombinuje osobu Freddie Mercuryho a italského zpěváka Fabia Lioneho. Svou návštěvou také poctila letošní ročník zpěvačka Loreen, vítězkyně Eurovize z roku 2014, která se ale účastní pouze jako divačka. O vítězství ale usiluje třináctý účastník nejsledovanějšího nesportovního pořadu na světě, zástupkyně Austrálie Dami Im s písní Sound Of Silence

Kyperská skupina Minus One s melodickou rockovou písní Alter Ego mezi favority sázkových kanceláří nepatří, na poli světové hudební scény se ale jistě neztratí. Podobně i srbská zpěvačka Sanja Vučić, která vystupuje s písní Goodbye (Shelter).

Litevský zpěvák Donny Montell se do povědomí diváků zapsal jako porotce Hlasu Litvy. O vítězství bojuje s písní I've Been Waiting for This Night. O přízeň diváků z celého světa se popere i Chorvatka Nina Kraljić s extravagantním oblečkem a písní Lighthouse.

Osmnáctý v pořadí vystoupil horký favorit soutěže, Rus Sergey Lazarev s melodickou písní You Are The Only One. Podle bookmakerů má zpěvák, který začínal ve stejném pěveckém souboru jako legendární kapela Tatu, šance na vítězství velmi vysoké, na paty mu ale slibně šlape zástupce Polska.

Španělsko, stejně jako Itálie, Francie, Velká Británie a Německo, má kvůli obrovské finanční podpoře soutěže účast ve finále jistou i bez semifinálových kol. Živě tak poprvé vidíme zpěvačku Barei s hitem Say Yay!, která roztančila nadšené publikum. Zato lotyšský interpret Justs s písní Heartbeat diváky očividně příliš nenadchl.

Ukrajinská zpěvačka Jamala se v textu své písně 1944 i přes přísná pravidla soutěže politickému tématu nevyhnula, příběhem její babičky, která po roce 1944 utekla z Krymu na Ural, ale diváky rozhodně zaujala. Reprezentantkou Malty je Ira Losco, která vystupuje ve čtvrtém měsíci těhotenství s písní Walk On Water

Zajímavou dvojitou projekcí se představili Nika Kocharov a Young Georgian Lolitaz, kteří nápadně připomínají Arctic Monkeys. Song Midnight Gold doprovázela výrazná světelná show a rockově-punkový nádech, za který si vysloužili hlasitý potlesk. Rakouská zástupkyně ZOË svou písní Loin d'ici vnukne nejednomu divákovi myšlenku, že něco podobného už někdy slyšel. Možná jde o náhodu, možná i čirý kalkul, song je ale chytlavý a diváci jej náležitě ocenili. 

Jako dvojčata působí britští Joe and Jake, kteří s písní You're Not Alone patří mezi další favority soutěže. Posledním finálovým vystoupením zakončí pěveckou část Arménka Iveta Mukuchyan, která zazpívala píseň LoveWave.

Fanoušky ze všech zúčastněných zemí nyní čeká nelehký úkol, a sice svými hlasy podpořit finalisty soutěže. Hlasovat mohou pro zástupce všech zemí kromě té své a v závěrečném hodnocení jim spolu s českou porotou udělit od 12 do jednoho bodu.

V průběhu hlasování diváky svou návštěvou povzbudil slavný zpěvák Justin Timberlake, který ocenil jak živé publikum, tak i vystupující. Švédsko také ve video vsuvce nezapomnělo připomenout, že ze soutěže vzešla v roce 1974 vítězně slavná skupina Abba, a poté se už mikrofonu chopil Timberlake a už tak rozvášněné publikum dostal do varu.

Další vsuvkou s humorným podtextem byla analýza dosavadních úspěchů. Hudební odborníci zanalyzovali všechny vítězné písně v celé historii soutěže a sestavili návod, jak vytvořit tu vůbec nejlepší skladbu. Nesmí jí chybět housle, DJ, Alexander Rybak ani polonazí bubeníci či stará babička.

Následně došlo na "připomenutí pravidel soutěže". Hostitelskou zemí se automaticky stává ta, která v předchozím roce vyhraje. Proto se nyní koná finále ve Švédsku, neboť právě švédský zástupce loni vyhrál. Na otázku "Proč jsme ve Švédsku?" ale nejprve zazněla odpověď: "To je otázka, kterou si dlouho kladou i sami Švédi."

K velkému překvapení opět zazpíval loňský vítěz Måns Zelmerlöw, který kromě hitu Heroes, kterým zahájil první semifinále soutěže, představil i naprostou novinku Fire In The Rain. Došlo také k ukončení hlasování a začalo sčítání zaslaných hlasů, které tvoří polovinu všech hlasů udělených soutěžícím. Druhou polovinu tvoří hlasy odborné poroty z každé zúčastněné země.

Na rozdíl od předchozích let je nyní vyhlašování výsledků hlasování pozměněno. Bývalo zvykem, že každá země udělila najednou 1 až 7 bodů od diváků a 12, 10 a 8 bodů udělila porota. Nyní nejprve s počtem od jednoho do dvanácti bodů hlasuje porota a následně se ve druhém kole hlasování započítají hlasy diváků.

Porota za Českou republiku ocenila nejvyšším počtem bodů Švédsko, naše zástupkyně Gunčíková si však vůbec nevede špatně. Po pár prvních hlasováních má na kontě 12 bodů, ve vedení je ale s přehledem Austrálie. Na dalších místech se pohybuje Ukrajina, Nizozemí a Švédsko, pořadí se ale s každým dalším hlasování neustále mění.

V polovině hlasování se na prvním místě stále drží Austrálie, následuje Ukrajina, Švédsko a Rusko. Gunčíková se aktuálně drží na 23. místě. Následně ale od Chorvatska obdržela 10 bodů a posunula se na 19. místo. Zhruba ve třech čtvrtinách hlasování je pořadí následovné: Na prvním místě se s přehledem nachází Austrálie, následuje Ukrajina, Francie a Belgie.

Hlasování porot ze všech zúčastněných zemí skončilo a první příčku si stále drží Austrálie. Následuje hlasování diváků, které může celým pořadím ještě pěkně zamíchat. Postupu se však Gunčíková nedočkala, od diváků totiž neobdržela žádné body, jisté však je, že na posledním místě nebude. Německo v součtu obdrželo méně bodů, než Česká republika.

Finále je napínavé do poslední chvíle, už nyní je ale jasné, že se rozhodne mezi Austrálií, Ruskem a Ukrajinou. Čtvrtý nejvyšší počet hlasů od diváků obdržela Austrálie. Třetí nejvyšší počet Polsko, druhý nejvyšší Ukrajina a nejvíce bodů od diváků si vysloužilo Rusko.

Je rozhodnuto! Vítězem 61. ročníku soutěže Eurovision Song Contest se stává Ukrajina a zpěvačká Jamala! Na druhém místě se umístila Austrálie a Rusko skončilo třetí. Česká republika se umístila na předposledním, 25. místě.

Soutěž je pro tento rok ukončena a stejně tak i náš živý přenos. Děkujeme za pozornost a přejeme dobrou noc.