reklama

Hřebejkův snímek se Zuzanou Mauréryovou v hlavní roli vypráví příběh zdánlivě empatické a laskavě vyhlížející pedagožky, která kvůli osobnímu obohacení manipuluje prostřednictvím svých žáků jejich rodiči.

"Aktuálně projevila zájem o natočení remaku Čína," uvedla mluvčí projektu Martina Chvojka Reková. Zájem z Číny producenti zaznamenali poté, co byli kontaktováni ředitelkou knihovny americké filmové akademie. Tvůrcům se tak potvrdilo, že Učitelka nemusí nutně sloužit jako obžaloba nedemokratického režimu, ale dá se vnímat jako film o osobním selhání.

Snímek Učitelka byl od loňské zahraniční premiéry uveden v evropských kinech, ale i v Izraeli nebo Austrálii. V argentinském Buenos Aires se v těchto dnech promítá v osmi kinosálech, vysokoškolský pedagog a kritik Diego Brodersen se o něm vyjádřil jako o příjemném překvapení.

Učitelka sklízí i další pozitivní ohlasy zahraniční kritiky. Kenneth Turan z Los Angeles Times oceňuje, že "obsahuje lekci o korupci v socialistické společnosti" a "krásně funguje na mnoha úrovních coby příběh o charakterech se společenským přesahem".

Ben Kenigsberg z The New York Times na filmu vyzdvihl poutavost i angažovanost. Ve scéně, kdy se rodiče proti manipulující učitelce vzbouří, vidí odkaz k filmu Dvanáct rozhněvaných mužů. "Film dokazuje, že kultura spolupráce, ať už v 80. letech v Bratislavě, nebo v jakémkoli jiném politickém či pracovním kontextu, vyžaduje aktivní účast, i když třeba podvědomou," napsal Kenigsberg.