Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Film Na střeše vznikne navzdory smrti Třísky, autoři ho natočí na jeho počest

Jan Tříska
Jan Tříska
Foto: Korzo

Praha – Autoři plánují natočit film Na střeše i navzdory tragické smrti herce Jana Třísky. Rozhodli se jej vytvořit jako poctu Třískovi, který dokázal ostatní inspirovat svou nezměrnou vůlí, odpovědností a odhodláním nikdy se nevzdat.

ČTK to dnes řekla mluvčí projektu Uljana Donátová. „Pro režiséra, producentku i celý tým je to velmi těžká situace. Ztráta Jana Třísky je pro všechny osobně velmi bolestná. Přesto jsme se rozhodli film Na střeše natočit," uvedla Donátová.

Film měl začít natáčet herec a režisér Jiří Mádl, podle něhož byl Tříska na natáčení připravený a absolvoval už také kostýmní zkoušku. V sobotu však Tříska spadl do Vltavy z Karlova mostu, prvotní informace policie mluvily o skoku muže z mostu. Podle Mádla měl Tříska před každým natáčením rituál, kdy chodil na staletý kamenný most opředený legendami čerpat sílu.

Karlův most má velmi vysokou vzdálenost mostovky, tedy cesty, po níž se chodí, k hladině. Podle veřejně dostupných zdrojů činí 13 metrů, pád do vody tedy je nebezpečný. Na webu se objevila informace svědků sobotní události, podle nichž postarší muž seděl na mostě a díval se dolů. Třísku po několika minutách vytáhli z vody cestující z kolemplující lodi. Lékaři ho uvedli do umělého spánku, dnes ráno v nemocnici zemřel.

I s takto nenadálými událostmi, jež se mohou pojit s natáčením, sice filmaři počítají, ale pojištění zatím není běžnou záležitostí. I proto, že není levné. „U projektů s rozpočtem 20 až 25 milionů se pohybuje v rozmezí od 600.000 do 800.000 korun," řekl ČTK Vratislav Šlajer ze společnosti Bionaut. Týká se zpravidla hlavních hereckých představitelů včetně stěžejních profesí.

„My se pojišťujeme někde v Maďarsku například i v případě scenáristy či režiséra. Mělo by to být běžné, ale zatím není," uvedl. V případě seriálových projektů s vyšším rozpočtem může podle něj pojistka činit až jeden milion korun.

Témata:  Jan Tříska Jiří Mádl filmy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy