Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přehlídka ohňostrojů Starobrno Ignis Brunensis se blíží. Pyrotechnik přiblížil jejich průběh a zpracování

Ohňostroj, ilustrační fotografie
Ohňostroj, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

ROZHOVOR - Soutěžní přehlídka ohňostrojů Starobrno Ignis Brunensis se za osmnáct let svého působení nesmazatelně zapsala do brněnské kulturní scény a své jméno si vydobyla i mezi zahraničními pyrotechniky a ohňostrůjci. Jedním z letošních soutěžících je slovenský Privatex Pyro, jehož ředitel Ľubomír Masár v rozhovoru pro EuroZprávy.cz mimo jiné prozradil, jak si správně ohňostroj užít a jak jeho příprava probíhá.

Festival Ignis Brunensis je o skloubení ohňostrojů s hudbou. Jak těžké je obě odvětví sladit?

Není to jednoduché. Tvůrce celé choreografie musí mít pro tyto věci cit. Něco podobného jako umělec při vytváření svého díla. V první řadě musí znát přesné parametry pyrotechnického výrobku, který chce použít - čas od odpálení do efektu, typ efektu, jeho délku, výšku a podobně. Pak to musí sladit s tóny hudby. Pomalé tóny s pomalými efekty, razantní tóny s efekty silnými atd. Pro představu: 1 minuta hudebního podkladu trvá pro vytvoření choreografie zhruba 2 hodiny.

Kde berete inspiraci při výběru hudby?

Inspiruji se většinou klasickou hudbou, filmovou hudbou, nebo si dám vytvořit hudbu přímo na míru, jako například na Mistrovství Světa "PYRONALE" Berlín, nebo v Monacu, kde mi hudbu tvořil náš nejvýznamnější mladý slovenský hudební skladatel Oskar Rózsa, a podobně.

Můžeme v ohňostroji nalézt nějaký příběh či posloupnost?

Samozřejmě, bude to tak i v Brně, kde jsem zvolil hudbu, která má příběh a svůj děj. Takže není poskládaná z různých hudebních variant a skladeb, ale z jedné celistvé skladby.

V posledních letech se často objevuje pojem muzikálový ohňostroj. Můžete našim čtenářům přiblížit, o co se jedná?

Jedná se o přesnou synchronizaci jednotlivých výstřelů pyrotechnických efektů v rytmu hudebního podkladu tak, aby celkový obraz efektů měl svůj děj, posloupnost či gradaci.

Lidé se u ohňostrojů většinou zaměřují na barvy a velikost. Jak by ale měl divák správně ohňostroj vnímat, aby si jej co nejvíc užil? Čeho by si měl všímat?

Při hudebních ohňostrojích je to kromě Vámi zmíněné barvy a velikosti typ vhodného hudebního podkladu, který umocňuje emocionální zážitek, rytmus a přesnost odpálů a efektů v rytmu hudby.

Do jaké míry může počasí působit na ohňostroj, hovoříme-li například o větru nebo dešti?

Do velké míry. Pokud fouká silný vítr a zejména proti divákům, kouř se šíří přímo na diváky, čímž se značně ponižuje kvalita efektů. Stejné je to při silném dešti, který nejen odrazuje diváky, ale vytváří tlakovou níži a kouř se drží v nízkých polohách, čímž dochází ke značnému zkreslení efektů a někdy až k anulaci použitých efektů.

Často se stává, že si lidé stěžují na kouřový mrak. Máte moc jej nějak ovlivnit?

Těžko, počasí ještě nikdo nerozkázal. Ale jde to omezit vhodným výběrem pyro materiálu, střídáním nízkých a výškových efektů, zbytečně nezatěžovat velkým množstvím pyro materialu střílením najednou apod.

U amatérských pyrotechniků často hrozí vysoké riziko zranění. Existuje nějak vysoké nebezpečí i u profesionálů?

Vždy je zde určité riziko. Profesionálové by však měli přesně vědět s čím dělají a co dělají a vždy mít respekt a dodržet bezpečnostní pravidla, používat certifikované, kvalitní a vhodné pyro výrobky, kvalitní odpalovací zařízení a servis.

Používáte nějaké ochranné pomůcky, které by v případě nehody zabránily nejhoršímu?

Při profesionálních ohňostrojích se při montáži používají například rukavice nebo přilby, ale při samotném odpálení se používá výhradně dálkový elektronický odpalovací systém, přičemž odpalovači jsou v bezpečné vzdálenosti. Takže v případě nehody nehrozí přímé ohrožení zdraví odpalovačů, ale mohou vzniknout škody pouze na odpalovacích zařízeních, které se dají opravit či nahradit. Samozřejmě, že diváci musí být vždy v bezpečné vzdálenosti.

Podle čeho vybíráte barvy pyrotechnických ohňostrojných výrobků a jak daného zbarvené docílíte?

Zbarvení se dosahuje přímo při výrobě jednotlivých pyrotechnických náloží, ze kterých jsou vyrobeny efekty. Například dusičnan barnatý barví zeleně, dusičnan strontnatý červeně apod. Tyto receptury, zejména speciální, si přísně hlídají výrobci a mnohokrát se dědí z pokolení na pokolení. Výběr barvy závisí na variabilitě zejména hudebního podkladu. Například modrá je vhodná při jemnějších hudebních podkladech. Silná stříbrná je vhodná pro rychlou rytmiku či finále apod. Nedoporučuje se třeba střílet modrou barvu současně se stříbrnou, protože stříbrná barva ve vysoké - silné spektrální citlivosti silně ponižuje efekt modré. Často je tento výběr barev o zkušenosti choreografa, o jeho znalosti efektů a skladových možnostech či přístupnosti, je-li z čeho vybírat.

Kritici ohňostrojů často tvrdí, že jde jen o vyhozené peníze. Jaký názor na to máte vy?

Profesionální ohňostroje jsou velkým uměním. Vědí to ve vyspělých tradičních ohňostrojných zemích jako Itálie, Španělsko, Portugalsko, ale i Francie, Anglie apod. V historických análech se můžete dozvědět, že první hudební ohňostroje v Evropě byly registrovány již za cara Petra Velikého, když po vítězné bitvě stříleli z děla za zvuku bubnů. Poláci měli již v té době kvalitní alchymisty, kteří vyráběli výrobky zábavné pyrotechniky. Nicméně za dlouhodobého socialismu naše země neměly přístup k zábavné pyrotechnice, proto se většina kritiků vyjadřuje negativně. Takoví lidé, s veškerou úctou k nim, nemají kulturní poznatky z této branže, neboť je to nezajímá. Podle těchto lidí jsou vyhozené peníze mnohokrát i za jinou kulturu. Mnoho kritiků je i z oblasti ochranářů zvířat, resp. pejskařů, kteří tvrdí, že jejich miláčkům to škodí. A co silné rány při přírodním hromobití, když znějí blesky a hromy v mnohem silnější intenzitě a ozývají se celou noc i den? Proto se bohužel i zákonodárci v našich zemích chovají k ohňostrojům macešsky. Ve výše zmíněných zemích si občané i státní pracovníci neumí představit oslavy bez ohňostroje. V Itálii je více než 600 registrovaných ohňostrojných továren a společností. Ve Španělsku je dokonce mnoho světoznámých ohňostrojných festivalů a soutěží pod záštitou Ministerstva kultury.

Témata:  Ignis Brunensis ohňostroje

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy