Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ignis Brunensis navštívily stovky tisíc lidí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

REPORTÁŽ - Statisíce návštěvníků, nespočet stánků s občerstvením, pouťové atrakce, hudba a především ohňostroje. V Brně odstartoval festival Starobrno Ignis Brunensis a hned první den ukázal, že ve svém zaměření nemá konkurenci, jak píše server EuroZprávy.cz.

Třináctá největší ohňostrojná show na světě odstartovala v plné parádě. 190 tisíc návštěvníků uvrhlo brněnskou přehradu do víru jídla, pití, a především zábavy, která byla po celý večer doslova hmatatelná. Ne nadarmo se proto každoročně vydávají na největší brněnskou akci lidé místní i z dalekého okolí. A rozhodně své cesty nemusí litovat.

Na své si zkrátka přišli malí i velcí, mladí i staří, muži i ženy. Koho nezaujala živá hudba, mohl vyzkoušet bohatou nabídku kolotočů, vystřelit své milé růži, navštívit některou z místních hospůdek, ochutnat grilované maso, klobásy, cukrovou vatu a mnoho dalšího. Ačkoliv byl start samotné ohňostrojné show naplánován až na půl jedenáctou, davy lidí se sešly už o několik hodin dříve, což dokazuje, že i doprovodný program je bohatým lákadlem. A ten letošní byl skutečně povedený.

Kdo měl štěstí, mohl se speciální vstupenkou navštívit i Klobásovou countryparty, kterou slavnostně zahájili petrovské zvony a primátor města Brna Jiří Vokřál s dalšími partnery festivalu. Součástí zahájení bylo i udělení plakety brněnské legendě na poli country Waldemaru Plchovi, to vše za doprovodu živé hudby, švédských stolů a samozřejmě bouřlivého potlesku. O zábavu tak zkrátka nebylo nouze ani v prostorách hotelu Santon.

Po deváté hodině večerní brněnskou přehradu pohltila noc a festival začal nabírat na obrátkách. Neonová světla dávala tušit, že večer zdaleka ještě nekončí, a mezi návštěvníky bylo cítit lehké napětí způsobené očekáváním prvního letošního ohňostroje, o který se postaral česko-německý tým pod značkou Ignis Brunensis team. 

O půl jedenácté zhasla světla a statisíce návštěvníků se jako mávnutím kouzelného proutku utišily a zastavily na místě. Opět zazněly zvony z Petrova odstartovaly neuvěřitelnou podívanou. Těžko popsat sílu a kouzlo proběhlé pyrotechnické show, kdo ji ale neviděl, může hořce litovat. Takový ohňostroj, který se divákům v rámci prvního vystoupení na Ignis Brunensis představil, Česká republika ještě neviděla, což dokládají i nadšené ovace všech přihlížejících. Jeden z diváků jej například přirovnal k hořící obloze.

Odpálení show s názvem "Nahoru a dolů" proběhlo už klasicky ze speciální plovoucí platformy zbudované uprostřed přehrady za doprovodu Dvořákovy Symfonie č. 9 "Z nového světa", kultovní skladby Ballroom Blizt kapely Sweet, chytlavých tónů electroswingových Parov Stelar a dalších skladeb, které dokázali pyrotechnici perfektně využít a do jejich tónů zasadit velmi promyšlené efekty. Návštěvník tak nesledoval pouze ohňostroj, sledoval show plnou barev, světel, výbuchů a se zatajeným dechem očekával každou další raketu, která na obloze vvytvoří další neuvěřitelný obrazec.

Starobrno Ignis Brunensis je show s velkým S a nabízí unikátní podívanou, která zaujme diváky všeho věku. Bez ohledu na to, jak velká je vaše láska k pyrotechnickým efektům, jsou tyto ohňostroje něco, co zkrátka musíte vidět, protože právě zde se z ohňostrojů stává skutečné umění.

Další ohňostroj je připraven na středu 8. června, kdy se představí slovenský tým Privatex Pyro. Show týmu ze Slovenska bude 99. ohňostrojem v historii Ignis Brunensis. Jubilejní stou podívanou bude ohňostroj španělských ohňostrůjců Europlá příští sobotu 11. června. Následně se na závěr hlavní soutěže ve středu 15. června představí portugalští Macedos jako trojnásobní vítězové brněnské mezinárodní ohňostrojné soutěže z let 2005 až 2007. Tečkou za devatenáctým ročníkem Starobrno Ignis Brunensis 2016 bude epilog nad hradem Špilberk v sobotu 18. června věnovaný 700. výročí narození krále Karla IV.

Témata:  Ignis Brunensis Brno ohňostroje

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy