reklama

Už dříve vedení festivalu sdělilo, že předsedkyní poroty bude australská herečka Cate Blanchettová. Porota bude složená z pěti žen a čtyř mužů.

Ředitel festivalu Thierry Frémaux v úterý v rozhovoru s rozhlasovou stanicí Europe 1 naznačil, že do Cannes by se mohl vrátit Lars von Trier. Dánský filmař byl z přehlídky vykázán poté, co v roce 2011 na tiskové konferenci vtipkoval o tom, že je nacista. O tom, jestli se v Cannes bude promítat jeho nový thriller The House That Jack Built, se podle Frémauxe rozhodne v příštích dnech.

Ve snímku kontroverzního režiséra hraje Matt Dillon sériového vraha. Odborný časopis The Hollywood Reporter napsal, že ve filmu jsou extrémně brutální a násilné scény, podobné těm v kritizovaném snímku Antikrist z roku 2009.

O hlavní cenu, Zlatou palmu, se na letošním 71. mezinárodním festivalu utkají filmy známých režisérů, jako jsou Francouz Jean-Luc Godard, Ital Matteo Garrone nebo Američan Spike Lee.

Na přehlídce bude ve světové premiéře uveden film polské režisérky Agnieszky Smoczynské Fuga. Vznikl v koprodukci Polska, České republiky a Švédska. Českým koproducentem je společnost Axman Production producentky Karly Stojákové. Film se věnuje společenským tabu spojeným s mateřstvím a zabývá se tím, zda mají ženy roli matky přijímat automaticky a zda to od nich společnost vyžaduje. V Cannes bude uveden v nezávislé sekci Týden kritiky.