Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Cannes odstartoval prestižní filmový festival

filmy
filmy
Foto: Pixabay

Cannes (Francie) - V jihofrancouzském letovisku Cannes dnes večer začal 71. ročník slavného filmového festivalu. Přehlídku oficiálně zahájili americký režisér Martin Scorsese a předsedkyně poroty, australská herečka Cate Blanchettová. V oblíbeném kině na pláži nedaleko festivalového paláce dnes pořadatelé od 21:30 SELČ jako poctu zesnulému režisérovi Miloši Formanovi promítnou jeho snímek Hoří, má panenko.

"Sedmdesátý první ročník festivalu v Cannes by nemohl začít bez pocty Miloši Formanovi, který zemřel letos 13. dubna. Český filmař zůstane navždy součástí historie Cannes," uvedli dnes pořadatelé na festivalovém webu. Připomněli, že Forman v roce 1971 získal na přehlídce zvláštní cenu poroty za snímek Taking Off a jeho filmy byly několikrát zastoupeny v různých soutěžních sekcích.

V Cannes se představí 21 soutěžních filmů, z nichž ten nejúspěšnější získá 19. května hlavní cenu festivalu - Zlatou palmu.

Přehlídka je letos pod drobnohledem médií také v souvislosti s úsilím o rovnoprávnost pohlaví a s kampaní proti sexuálnímu obtěžování MeToo. Festival býval oblíbeným místem zdiskreditovaného hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina, kterého desítky žen obvinily ze sexuálních útoků. Jedno ze znásilnění, z nichž je Weinstein obviňován, se stalo právě v Cannes.

Předsedkyně poroty Cate Blachettová dnes ale novinářům na tiskové konferenci před zahájením přehlídky řekla, že kampaň MeToo nebude mít na rozhodování o vítězi žádný vliv. Na dotaz ohledně skutečnosti, že z 21 snímků usilujících o Zlatou palmu jen tři režírovaly ženy, herečka odpověděla: "Nejsou tam díky svému pohlaví, ale díky kvalitě své práce." Dodala, že v budoucnu by v hlavní soutěži ráda viděla více žen a že doufá, že tomu tak bude. V historii Cannes zatím získala hlavní cenu jen jedna žena - Jane Campionová v roce 1993 za svůj nejúspěšnější film Piano.

Témata:  filmový festival v Cannes filmy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy