Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cate Blanchett stála v čele protestu za rovnoprávnost žen

Cate Blanchettová
Cate Blanchettová
Foto: 4press.cz

Cannes - Dvaaosmdesát umělkyň včetně herečky Cate Blanchettové a režisérky Agnés Vardaové dnes při symbolickém protestu na červeném koberci mezinárodního festivalu v Cannes vyzvalo k rovnosti v odměňování mužů a žen nejen ve filmové branži. Informovala o tom agentura AFP.

Kromě Vardaové a předsedkyně festivalové poroty Blanchettové, které na červeném koberci přečetly prohlášení, přišly podpořit zrovnoprávnění žen s muži i kampaň proti sexismu #MeToo také Jane Fondová, Salma Hayeková, Marion Cotillardová, Claudia Cardinalová a řada dalších hereček, režisérek a producentek.

"Jako ženy čelíme každá svým vlastním jedinečným výzvám, ale na těchto schodech dnes stojíme společně na znamení našeho odhodlání a oddanosti změně a pokroku," stálo v prohlášení, které Blanchettová přečetla v angličtině a Vardaová ve francouzštině.

Počet žen, které se symbolického protestu zúčastnily, odpovídá počtu filmů režírovaných ženami, které byly vybrány do hlavní soutěže festivalu v Cannes za jeho více než sedmdesátiletou historii. Stejné pocty se za toto období dostalo více než 1600 snímků režírovaných muži, uvedla agentura AP.

Symbolická protestní akce se uskutečnila před premiérou filmu Les filles du soleil (Dívky slunce) Francouzky Evy Hussonové, který popisuje příběh kurdské ženské bojové jednotky. Z 21 snímků soutěžících v hlavní kategorii jsou letos pouze tři režírované ženami.

Filmový festival v Cannes začal v úterý a skončí slavnostním udílením Zlatých palem přesně za týden. Zlatou palmu v historii festivalu na francouzské Riviéře získala jen jediná žena - Novozélanďanka Jane Campionová za snímek Piano.

Témata:  filmový festival v Cannes Cate Blanchett kultura ženy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy