reklama

Zatímco nejlevněji se dá přespat pod stanem, zhruba za stovku, u hotelů jsou ceny okolo 2000 korun výše..

Nejlevnější ubytování za 95 korun nabízí stanové městečko v areálu Rolava. "Nyní je zde 181 osob ve 104 stanech. Jsou z celé České republiky, ale i cizinci ze Slovenska, Polska nebo Maďarska. Většinou přijíždí na první festivalový víkend, asi 30 procent ale zůstane na celý festival," řekla dnes před polednem ČTK recepční městečka Veronika Veselá. Festival potrvá do soboty 9. července.

První desítky lidí zamířily dnes i do dvou hostelů, které vznikly ve školách v centru města. Hostel na nábřeží nedaleko Thermalu má kapacitu kolem 500 míst. "Máme ještě nějakou rezervu, ale pořád nám volají další. Cena je 170 korun na osobu a noc," sdělil provozovatel hostelu Vladimír Hůrka. Hostel nabízí přespání na podlaze, sprchy a toalety.

Herec Jamie Dornan se zúčastní světové premiéry britsko-českého filmu Anthropoid. Před Grandhotelem Pupp ho přivítali prezident této přehlídky Jiří Bartoška a výkonný ředitel Kryštof Mucha, který byl za českou stranu producentem snímku Anthropoid.

Dornan naposledy zazářil díky hlavní roli Christiana Greye v hitu Padesát odstínů šedi, a stal se tak idolem mnohých paní a dívek. Získal rovněž uznání kritiky za roli krutého vraha v seriálu The Fall. Ve filmu Anthropoid ztvárnil postavu jednoho z parašutistů Jana Kubiše.

Ve filmové delegaci budou i režisér a scenárista Sean Ellis, který je ve Varech už od čtvrtka. Proslavil se krátkým filmem Cashback (2004), komediální miniaturou z noční směny jednoho supermarketu.

Diváky ve Velkém sále Thermalu pozdraví dále Aňa Geislerová, Alena Mihulová, Václav Neužil a také Toby Jones. Ten vytvořil roli Jana Zelenky Hajského, který jako velitel radikální odbojové skupiny spolupracoval s parašutisty a podílel se na vyhledávání jejich úkrytů.