Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Premiéra Anthropoidu bude v USA 12. srpna. Režisér: Natáčení v ČR bylo úžasné

Film Anthropoid měl v Karlových Varech světovou premiéru.
Film Anthropoid měl v Karlových Varech světovou premiéru.
Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary

Karlovy Vary - Britsko-český snímek Anthropoid přibližující atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha bude mít premiéru v USA 12. srpna. Pak se film objeví i v dalších zemích.

"Doufáme, že českou premiéru stihneme do konce roku," řekl na dnešní tiskové konferenci v Karlových Varech producent za českou stranu David Ondříček.

Všichni herci vyjádřili uspokojení, že mohli na tomto dramatickém i dojemném příběhu pracovat. Projekt představili na karlovarském festivalu právě před rokem a natáčeli pak v českých reáliích.

"Podobné projekty vás přitahují z nejrůznějších důvodů. Pro mě byl rozhodující scénář, režisér i moje postava jednoho z parašutistů," přiznal irský herec Jamie Dornan, který o svém minulém snímku 50 odstínů šedi mluvit nechtěl. Samozřejmě ho těší přízeň českých fanynek. "Ale myslím, že tu mám i fanoušky," dodal.

Zdroj: YouTube

Britský režisér Sean Ellis důkladně prostudoval dostupná historická fakta, do podobného námětu by se pustil znovu. "Pokud najdu téma, do kterého se zamiluji, tak určitě. Někdy je lepší, když se kus historie podívá někdo zvenčí jinýma očima. Já například žiju v Londýně, ale nikdy jsem nebyl v Britském muzeu, což je hrozné," přiznal a dodal, že natáčení v Čechách bylo úžasné.

První klapka se ozvala loni 23. července v brdských lesích. V rekordním parnu tam paradoxně vznikly zimní záběry, kdy parašutisté po seskoku na území protektorátu odjíždějí zmapovat situaci v Praze. Iluzi zimní krajiny pomohl vytvořit umělý sníh z celulózy. Původní zatáčka v Libni jako místo atentátu sice už neexistuje, filmaři však nalezli náhradu. Kostelní krypta včetně velkokolepé dekorace interiéru kostela Cyrila a Metoděje vznikla na Barrandově.

Podle Ondříčka použil režisér ve filmu některé lokace z jeho thrilleru Ve stínu. "Režisér dokonale vystihl dokonale atmosféru válečné Prahy roku 1942. Bylo to nákladné, ale zas ne tolik. Především to bylo pracné," podotkl producent.

Témata:  film Anthropoid kina Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy