reklama

Herci Lena Headeyová (Cersei Lannister), Maisie Williamsová (Arya Stark) a Liam Cunningham (Davos Mořský) se podle listu The Independent vydali do uprchlického tábora na ostrově Lesbos.

Po návštěvě vyzvali Evropskou unii, aby přehodnotila svou dohodu s Tureckem, která byla uzavřena v březnu a která nutí migranty požádat o azyl v „bezpečné třetí zemi" před tím, než je jim povoleno cestovat do zemí EU.

Zdroj: YouTube

Jejich cestu zaštítil Mezinárodní záchranný výbor (IRC), aby se mohli setkat s některými z celkového počtu asi 57 tisíc běženců, kterých se dohoda s Tureckem týká.

Headeyová alias Cersei měla například možnost mluvit s mladou matkou, která do Řecka přišla spolu se svými třemi dětmi. „Tito inteligentní, těžce pracující lidé chtějí jít domů. Chtějí se vrátit do svých komunit a svého sousedství. Chtějí, aby jejich děti pokračovaly ve studiu, chtějí pokračovat na univerzity, ale uvízli. Uvízli tu a jsou neuvěřitelně smutní, což je pochopitelné. Můžeme pro ně udělat víc, musíme pro ně udělat víc," uvedla poté herečka.

Williamsová nebo také Arya Starková se zase setkala s mladým, ambiciózním syrským hercem v Chersu v severním Řecku. „Podle mě je to o dětech... Děti s tolika možnostmi, tolika nadějemi a sny. Kde je lidskost, že je přijatelné, že musí živořit v uprchlických táborech – v Evropě?" ptá se představitelů EU.

Cunningham vyslechl afghánské a syrské otce. „Není to zemětřesení, není to přílivová vlna. Jedná se o umělou krizi – 57 tusíc lidí uvízlo v Řecku. Uprchlické tábory v Evropě? Je to skutečně ten standard, který chtějí představitelé EU nastavit jako způsob, jak reagovat na globální uprchlickou krizi?" ptal se poté.

Všichni tři se poté také objevili na Twitteru IRC na videu, kde třeba Cunningham hovoří o „krásných lidech", se kterými se na své cestě seznámil. Williamsová dodal: „Nyní máme pocit, že je naší povinností vzít jejich příběhy a změnit vnímání těchto lidí."

Headeyvá dodala, že jí návštěva „změnila život" a slíbila, že to není naposledy co od nich veřejnost slyší podobná slova na toto téma.

Panos Navrozidis, ředitel IRC pro Řecko, dodal: „Pravda o této krizi je, že existují možnosti pro lidi, se kterými se Lena, Maisie a Liam setkali v Řecku. Neexistuje žádný důvod, proč by mělo být 57 tisíc lidí nuceno upozadit svůj život."