Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo bude slavit narození velikána. Na celý rok 2020 je připravena řada akcí

Klavír, ilustrační fotografie
Klavír, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Po celém Německu bude v roce 2020 ve všech možných sálech či z rozhlasových a televizních stanic znít hudba Ludwiga van Beethovena. Uplyne 250 let od narození skladatele, kterého německá ministryně kultury Monika Grüttersová označila za "možná nejslavnějšího Němce".

Zhruba tisícovka koncertů, operních provedení, výstav a konferencí bude příští rok v Německu věnována bonnskému rodákovi, jenž přišel na svět 16. prosince 1770 a zemřel ve Vídni 26. března 1827.

Bonn, kde Beethoven žil do svých 22 let, má při oslavách Beethovenova roku sehrát ústřední roli, zdůraznil premiér spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Armin Laschet. Beethoven je totiž podle něj součástí "DNA Severního Porýní-Vestfálska". Díky Ódě na radost z 9. symfonie, nyní evropské hymně, jde o jednoho z největších Evropanů vůbec, domnívá se politik Křesťanskodemokratické unie (CDU). Jenom v jeho regionu je na příští rok plánováno více než 300 projektů věnovaných jednomu z největších skladatelů všech dob.

Beethoven má být v roce 2020 v Bonnu a okolí takřka všudypřítomný, nebude chybět ani v karnevalových průvodech, při plavbě na lodi nebo v muzikálu Ludwig2020. Hudebnímu velikánovi se bude věnovat i jedna místní škola pro neslyšící - Beethoven složil některá ze svých nejvýznamnějších děl jako téměř hluchý.

Výročí se však nemá stát "marketingovým prvkem" ani nemá živit "beethovenovský průmysl", upozornila Grüttersová (CDU). Politický a hudební revolucionář má být ve "znejistěné přítomnosti" oceňován spíš jako "skála ve vlnobití", přeje si politička.

Beethovena neopomene ani německé předsednictví EU ve druhé polovině příštího roku. Chystaná bonnská výstava o Beethovenovi má být přesunuta do Bruselu.

Mezi další vrcholy vzpomínkového roku, který oficiálně začal letos 16. prosince, bude patřit například maraton Beethovenovy hudby, který na 25. dubna plánují Berlínští filharmonikové. "Beethoven je bezva a má rytmus," tvrdí hornistka světoznámého symfonického orchestru Sarah Willisová, která se podílí na vzniku dokumentárního filmu o Beethovenovi pro stanici Deutsche Welle. Něco z Beethovenovy hudby podle ní zná každý, ať si to uvědomuje, nebo ne.

Německo-francouzský televizní kanál Arte bude příští rok živě přenášet postupně všech devět Beethovenových symfonií z různých evropských měst. Na závěr jubilejního roku 17. prosince dirigent Daniel Barenboim se svým tělesem West-Eastern Divan Orchestra provede v Bonnu Devátou symfonii.

Německá vláda uvolnila na Beethovenův rok 27 milionů eur (690 milionů korun), Severní Porýní-Vestfálsko dalších deset milionů eur a město Bonn pět milionů eur.

Témata:  Německo hudba kultura

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy