reklama

Bouřky nezasáhly celé území Slovenska, ale soustředily se hlavně nad středním Slovenskem a nad Spiší. Asi nejhůř je na tom Ružomberok, kde průtrž mračen a rozvodněná řeka zaplavily ulice a sklepy domů. Silný nárazový vítr dosahoval až rychlosti kolem 70 km/h. Navíc meteorologové vydali stejnou výstrahu i na dnešek - a platnou pro celé Slovensko.

Silná bouřka zasáhla například i obec Želovce na jižním Slovensku. Na měřili tam 31 mm srážek za pouhou čtvrthodinu. Podobně bouřky zasáhly i Oravu a Liptov.

Spoustu Slováků ale nejvíc překvapil, jak píše web topky.sk, sníh, který napadl v Tatrách. Meteorologové, ale překvapení mírní. "I když to možná na první pohled zní překvapivě, sněžení a čerstvý letní sníh do klimatického režimu vysokohorských oblastí Slovenska skutečně patří," upozorňuje Slovenský hydrometeorologický ústav.

"Jeho poměrně pravidelný výskyt, dokonce i během nejteplejších období léta, je jen důkazem, že letní počasí na slovenských horách může být velmi proměnlivé," dodává ústav na svém webu.