Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Léto neskončilo, tropy se vrátí, varuje meteoroložka

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

ROZHOVOR - Ačkoliv se léto pomalu blíží ke svému konci, Češi si ještě pár tropický dní užijí. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz to uvedla meteoroložka Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress. Nastínila také, jaká by nás mohla čekat letošní zima.

Do konce léta zbývá ještě pár týdnů, čekají nás letos ještě nějaké tropické dny?

Prozatím to vypadá, že ano. Ten nejbližší den, kdy se rtuť teploměru vyšplhá ke 30 °C, máme před sebou už tuto sobotu tj. 20. 8. (mimochodem to bude přesně 4 roky, co byla v Česku naměřena vůbec nejvyšší teplota vzduchu 40,4 °C v Dobřichovicích). Tropické dny by ale také měla přinést ještě druhá polovina příštího týdne tj. od 25. do 27. srpna (úspěšnost této předpovědi je 75-80%).

Když byste zhodnotila dosavadní průběh letošního léta v České republice, můžeme hovořit o podobně horkých měsících, jako byly v loňském roce?

Letošní charakter počasí je přesně podle učebnice meteorologie jak by léto mělo vypadat v našich zeměpisných šířkách – tj. počasí se v průměru měnilo každé 4 dny a teploty jsou dost proměnlivé – sem tam jsme sice tropický den zaznamenali, poté ale přišel pád teplot i o více než 10 °C. Pokud budeme hovořit v číslech – tak vloni to bylo za prázdniny 20 tropických dnů v Praze, letos zatím 7. Loňské prázdniny byly jedny z nejteplejších vůbec, ty letošní jsou zatím teplotně normální.

Meteorologové v průběhu roku upozorňovali, že každý měsíc byl tím nejteplejším v historii měření. Bude tento trend i nadále pokračovat?

Nejvýraznější odchylku od normálu měl zatím letos únor – to se jeho průměrná teplota pohybovala na +3 °C, oproti normálu -1,1 °C. To, co nám přinesou další měsíce jen stěží odhadovat. Klimatologické modely, které vydávají velká meteorologická světová centra, se nyní přiklání k teplejší zimě v Evropě střední. Tyto predikce ale musíme brát s nadhledem.

Přesto například v České republice v polovině srpna naměřila řada stanic po ránu rekordní minima a někde dokonce padaly teploty pod bod mrazu. Jak je to možné?

Dokonce i loňské léto, ať výrazně nadprůměrné, přineslo mráz po ránu do horských údolí (např. 26. srpna na Jizerce -0,5 °C.). Pokud se spojí jasná noc, studené severní proudění a bezvětří není mráz v našich podmínkách na horách nic výjimečného. Výjimečná ale byla nízká teplota po ránu ve městech, kdy i v pražském Klementinu padl minimální teplotní rekord – tady totiž hraje i velkou roli zástavba tedy tepelný ostrov města, proto je minimum raritou. I tady to bylo způsobeno studeným severním prouděním po přechodu studené fronty, jasnou nocí a bezvětřím. Navíc, po sv. Anně, se noci začínají výrazně prodlužovat a teplota jde rychle dolů.

Ve Spojených státech nastává období tornád a někteří meteorologové tvrdí, že to letošní by mohly být nejsilnější od roku 2012. Co tedy můžeme letos očekávat?

Opět se jedná o predikce s úspěšností kolem 65 %. Tyto zprávy mají spíše orientační charakter. S tornády ale musí v USA počítat každoročně a to zejména v povodí řeky Mississippi ve státech Kansas a Oklahoma.

Dá se v tuto chvíli předpovědět, jaká nás čeká letošní zima?

Předpovědět počasí na letošní zimu se v tuto chvíli nedá. Nejčastěji se domníváte, že po letošním proměnlivém létě nás čeká stejně proměnlivá zima nebo hodně tuhá zima. Žádné závislosti a souvislosti v počasí ale neexistují. Sezónní předpovědi zpracovávané různými světovými centry se na tom, jaká bude zima ve střední Evropě, zatím příliš neshodují. Americký institut Iri očekává stejné šance pro nadprůměrné i podprůměrné hodnoty srážek i teplot.

Americké centrum NCEP pak v poslední predikci vypočítává období zimních měsíců jako teplotně nadprůměrné a srážkově bez větších odchylek od normálu. S předpokladem teplé zimy se ale bude jednat spíše o srážky dešťové a to zejména v nižších polohách. A také jsem slyšela babské pověry, že letošní cibule má jen málo slupek, takže bude zima mírná.

 

Témata:  Dagmar Honsová počasí rozhovor

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy