Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hurikán Matthew pustoší Haiti, voda zaplavuje města

Hurikán
Hurikán
Foto: Pixabay

Port-au-Prince - Jamajka se připravovala na hurikán Matthew a obávala se zkázy. Nakonec ale snížila stupeň varování, protože se střed uragánu přesunul více na sever a směřuje k Haiti.

Hurikán doprovází vítr o rychlosti až 230 kilometrů za hodinu, oznámilo dnes americké Národní středisko pro hurikány (NHC).

V 5:00 SELČ se jeho střed nacházel asi 155 kilometrů jižně od Tiburonu na nejzápadnějším cípu Haiti a 310 kilometrů jihozápadně od metropole Port-au-Prince. Severním směrem se pohyboval rychlostí 11 kilometrů za hodinu.

Vydatné deště začaly v noci na dnešek zaplavovat ulice západohaitských měst. Střed hurikánu by se měl nad jihozápadním cípem Haiti přehnat za úsvitu místní času. Odtud by se měl dál přesunout nad východní Kubu.

Haitské úřady se dál pokouší o evakuaci obyvatel z oblasti, které by měl hurikán zasáhnout nejsilněji. Řada z nich to ale nadále odmítá, neboť nechtějí opustit svůj jediný majetek. Podle některých předpovědí by mohl na některých místech napršet až metr vody.

Jamajka mezitím odvolala varování před hurikánem. V platnosti zůstává varování před tropickou bouří. Podle původních předpovědí měl Matthew zasáhnout východ Jamajky, podle aktuálních dat se ale bude pohybovat o něco východněji. "Unikli jsme tomu nejhoršímu, ale ještě nejsme úplně v suchu," uvedl ředitel jamajské meteorologické služby Evan Thompson.

Americká agentura pro mezinárodní rozvoj mezitím oznámila, že na pomoc Haiti a Jamajce uvolnila 400.000 dolarů (9,6 milionu Kč).

Z východní části Kuby už úřady preventivně evakuovaly 316.000 lidí. "Dvacet tisíc našlo přístřeší v útulnách a 296.000 u svých příbuzných," uvedl zástupce ředitele civilní obrany ostrova Luis Ángel Macareno.

Kubánská vláda vyhlásila výstrahu před hurikánem v šesti východních provinciích, v nichž se nachází i druhé největší město země Santiago a americká vojenská základna Guantánamo. Po přechodu nad východní Kubou by mohl Matthew pokračovat směrem k Bahamských ostrovům.

Témata:  Haiti počasí hurikán Matthew hurikán

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy