Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hurikán Matthew pustoší Ameriku. Florida evakuuje 1,5 milionu lidí

Hurikán
Hurikán
Foto: Pixabay

Nassau - Hurikán Matthew se přehnal přes Bahamy. Podle meteorologů by po oslabení na třetí mohl opět zesílit na čtvrtou kategorii. Úřady na Floridě už nařídily evakuaci asi 1,5 milionu lidí z pobřežních oblastí. Živel si vyžádal už 140 obětí. Uragán se částečně dotýká i Čechů.

Hurikán dnes přešel přes Bahamy a vítr, který ho provázel, měl rychlost přes 200 kilometrů v hodině. Podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) ovšem v posledních hodinách dosáhl vítr až rychlosti přes 220 kilometrů v hodině, což Matthewa posunulo ze třetí do čtvrté kategorie na pětistupňové škále síly hurikánů. Nyní míří nebezpečný živel k jihovýchodnímu pobřeží Spojených států a nad Floridu by měl dorazit v noci na pátek místního času.

"Každý v našem státě se musí připravit na přímý úder," varoval na dnešní tiskové konferenci guvernér Floridy Rick Scott. Dodal, že pokud hurikán udeří na Floridu přímo, může mít katastrofální následky. Úřady proto doporučily evakuaci 1,5 milionu lidí z pobřežních oblastí.

Celkem je v ohrožení až 12 milionů lidí. Státy Florida, Georgia a Severní a Jižní Karolína již vyhlásily stav nouze, který umožňuje jejich guvernérům povolat na pomoc armádu. S podobnými opatřeními přišel i guvernér sousední Georgie Nathan Deal, který dnes nařílil opustit domovy 500.000 lidí žijících u atlantického pobřeží.

Na Floridě pomáhá s evakuací na 2500 členů Národní gardy. Kvůli evakuaci statisíců obyvatel se dnes na silnicích v těchto čtyřech státech tvořily dlouhé kolony a benzínovým stanicím a obchodům s potravinami došly zásoby.  Pro Floridu vyhlásil stav nouze i prezident Barack Obama, což umožňuje rychlejší pomoc z federálních amerických zdrojů.

Na hurikán dnes zesílila i tropická bouře Nicole, která se nachází několik stovek kilometrů jižně od Bermud a pohybuje se severozápadním směrem rychlostí deseti kilometrů za hodinu. K americkému pobřeží by se podle NHC přiblížit neměla.

Hurikán Matthew při své cestě Karibikem zatím nejhůře zasáhl Haiti, kde většinu z nejméně 65 obětí zabily padající stromy a rozvodněné řeky. V sousední Dominikánské republice hurikán připravil o život čtyři lidi, jednu oběť oznámil ostrov Svatý Vincenc a jednu Kolumbie.

O tom, že by byli mezi postiženými hurikánem i čeští občané, nemá ministerstvo zahraničí podle mluvčí Michaely Lagronové žádné zprávy.

České cestovní kanceláře, jejichž klienti měli odcestovat na zájezd do oblasti Baham a Karibiku postižených Matthewem, nabídnou zákazníkům alternativní destinace. Jde ale pouze o desítky lidí. Zájezdy svým klientům mění i zahraniční cestovní kanceláře. Kancelář Thomas Cook například evakuovala 570 turistů z kubánského ostrova Cayo Coco.

Témata:  Bahamy USA hurikán hurikán Matthew

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy