Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku udeřily mrazy, na Karlovarsku bylo minus 17,5

Zima, ilustrační fotografie
Zima, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Do Česka vrcholí příliv velmi chladného vzduchu. Nejmrazivěji bylo dnes ráno na Rolavě na Karlovarsku, kde rtuť teploměru klesla na minus 17,5 stupně. Teplotu minus 10 stupňů a nižší meteorologové zaznamenali na 14 stanicích.

Rekordní minimum dnes nad ránem padlo také na šumavské Jezerní slati, kde teplota vzduchu klesla na minus 14 stupňů. Tabulku rekordů pro 14. listopadový den přepisovali také na Jizerce v Jizerských horách, kde bylo minus 13,7 stupně.

Rovných 13 stupňů pod bodem mrazu meteorologové naměřili v Šindelové v Krušných horách. Na minus 12 stupňů klesla teplota ve Volarech a v Pohoří na Šumavě.

"Na Horské Kvildě bylo minus 11,6, ale to není rekord. V roce 1999 tam naměřili minus 14,1 stupně," doplnil mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák.

Předpověď na úterý (00-24):Zpočátku většinou polojasno, ojediněle mrznoucí mlhy nebo zataženo nízkou oblačností. Od severozápadu postupně oblačno až zataženo, večer na většině území déšť se sněhem nebo déšť, místy mrznoucí s tvorbou ledovky. Nejnižší noční teploty -3 až -7 °C. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C. Zpočátku slabý proměnlivý vítr do 4 m/s, během dne postupně mírný jižní až jihozápadní 3 až 7 m/s.

Předpověď na středu (00-24):Zataženo až oblačno, na většině území občasný déšť. Na Moravě, na severu a východě Čech v noci a ráno místy mrznoucí déšť nebo déšť se sněhem a tvorba ledovky! Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C, běhen noci v Čechách oteplování. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C, v severovýchodní polovině, na většině území 1 až 5 °C. Mírný jihozápadní vítr 3 až 7 m/s, uvedl chmi.cz.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Zataženo až oblačno, místy, zejména v Čechách občasný déšť. Nejnižší noční teploty 7 až 3 °C, na Moravě 4 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C, na Moravě na většině území 3 až 7 °C. Mírný jihozápadní vítr 3 až 7 m/s se bude během dne měnit na jižní až jihovýchodní.

Předpověď na pátek (00-24):Oblačno až zataženo, místy zejména v Čechách déšť nebo přeháňky. Na severovýchodě území srážky jen ojediněle a přechodně až polojasno. Nejnižší noční teploty 7 až 3 °C, Morava 4 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C, na Českomoravské vrchovině a na Moravě místy kolem 4 °C. Mírný jihovýchodní až jižní vítr 3 až 7 m/s. Na jihozápadě Čech vítr slabý do 4 m/s.

Témata:  počasí mráz zima

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy