Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dnes začíná astronomická zima. Jaké bude počasí na Vánoce?

Zima
Zima
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Dnes v 11:45 začíná astronomická zima, noc na čtvrtek 22. prosince tak bude nejdelší v roce. Počasí ale zatím vyloženě zimní nebude. Denní teploty budou nad nulou, Vánoce tak letos kromě hor budou opět na blátě.

Slunce je nejníže nad obzorem, takže jeho paprsky dopadají do české kotliny nejvíce šikmo. Slunovrat rovněž znamená, že se noci začnou krátit a dny prodlužovat.

"Slunce vstupuje do znamení Kozoroha a nastává astronomická zima. Z 21. na 22. prosince prožijeme nejdelší noc v roce. Poté se už den bude prodlužovat až do letního slunovratu, protože naše severní polokoule se už zase začne přiklánět ke Slunci," řekl ČTK mluvčí Astronomického ústavu Akademie věd ČR Pavel Suchan.

Pranostiky o váhavém návratu Slunce k rovníku a pozvolném prodlužování dne hovoří takto: "Na Boží narození (25.12.) o kuří pokročení" nebo také "o bleší převalení" či "Na Nový rok o slepičí krok, na Tři krále (6. ledna) o krok dále a na Hromnice (2. února) o hodinu více".

Předpověď na čtvrtek (00-24):Zataženo nízkou oblačností, ojediněle mrznoucí mlhy. Místy jasno až polojasno. V Čechách k večeru od západu přibývání frontální oblačnosti a později na severozápadě místy občasný déšť nebo mrholení, ojediněle i mrznoucí srážky. Nejnižší noční teploty -2 až -6 °C, při zmenšené oblačnosti ojediněle kolem -8 °C. Nejvyšší denní teploty -2 až +2 °C, při zmenšené oblačnosti ojediněle do +5 °C. Slabý jižní vítr 1 až 4 m/s.

Předpověď na pátek (00-24):Zataženo až oblačno, na východě ojediněle mrznoucí mlhy. Zpočátku místy občasný déšť nebo mrholení, i mrznoucí. Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C, na Moravě místy do -7 °C. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C. Mírný západní, postupně jižní vítr 2 až 5 m/s.

Předpověď na sobotu, Štědrý den (00-24):Zataženo až oblačno, během dne od západu místy déšť, který bude později v polohách nad 800 m přecházet v déšť se sněhem nebo sněžení, informuje chmi.cz. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C, na Moravě místy do -5 °C. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 °C, na Moravě 0 až 4 °C. Mírný jižní vítr 2 až 6 m/s se bude během dne od západu měnit na čerstvý západní 4 až 8 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):Převážně zataženo, občasný déšť, zpočátku nad 800 m déšť se sněhem nebo sněžení. Nejnižší noční teploty 4 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 °C. Čerstvý západní vítr 4 až 8 m/s.

Vyhlídka počasí od pondělí do středy:Převážně oblačno, místy přeháňky nebo občasný déšť, později od vyšších poloh déšť se sněhem nebo sněžení. Ke konci období ubývání srážek. Nejnižší noční teploty zpočátku 7 až 3 °C, postupně +2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty zpočátku 6 až 10 °C, postupně 2 až 6 °C.

Témata:  počasí zima Vánoce

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy