Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vysočinu zasypal sníh, doprava vázne

Zima, ilustrační fotografie
Zima, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Jihlava - Sněžení a déšť se sněhem komplikují dopravu na Vysočině. Na několika místech v kopcích na Jihlavsku a Havlíčkobrodsku uvízly kvůli mokrému sněhu kamiony. Potíže jsou ale i v jiných krajích. Buďte opatrní, pokud míříte do hor.

Na Vysočině je zataženo, sněží na celém území kraje, nejvíc na Pelhřimovsku. Během dne budou podle meteorologů postupně od východu srážky ustávat a bude ubývat oblačnosti.

Řidiči musí podle silničářů věnovat jízdě zvýšenou opatrnost. "Děláme všechno pro to, aby se sníh rozpustil, v terénu máme na celém území kraje přes 90 sypačů," řekl ČTK Roman Hubený z dispečinku Krajské správy a údržby silnic. Kamiony měly podle něj problémy hlavně v lokalitě Skřivánek mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem a u Stonařova na Jihlavsku. Všechny silnice jsou podle silničářů průjezdné.

V nejvyšších partiích Orlických hor zůstává vrstva uježděného sněhu, která je krytá posypem. Silničáři na Rychnovsku a Hradecku varují motoristy před možností vzniku námrazy.

Také v Libereckém kraji silničáři varují dnes před tvorbou sněhových jazyků v horských oblastech. Objevují se tam sněhové přeháňky a fouká silný nárazový vítr. Motoristé by měli být opatrní. Vítr komplikuje údržbu komunikací, i na hlavních tazích může ležet sníh. Dopravu mezi Libercem a Jabloncem zkomplikovala ráno nehoda na frekventované silnici 14, kde osobní auto narazilo do stromu.

Silnice v Ústeckém kraji jsou s opatrností sjízdné. Pozor si dnes musí řidiči dát znovu na silný vítr. Hasiči už vyjížděli odstraňovat popadané stromy.

Ve vyšších polohách Vsetínska napadl sníh, řidiči musí být opatrní. Místy se tam na silnicích vyskytuje zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem.

Sněhové přeháňky se objevují dnes ráno ve všech okresech Jihomoravského kraje kromě Brna. Silnice jsou však sjízdné bez omezení, vyplývá z informací na webu Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje. Dálnice jsou vyjma D46 holé a suché, ostatní komunikace jsou holé a mokré.

Předpověď na dnešek:V Čechách a na západě Moravy zataženo až oblačno, na většině území déšť. Na Českomoravské vrchovině a v Čechách v polohách nad 500 m déšť se sněhem nebo sněžení, na západě vrchoviny sněžení trvalejší. Odpoledne a večer srážky postupně místy. Na ostatním území Moravya ve Slezsku polojasno až oblačno, ojediněle sněhové nebo smíšené přeháňky. Na horách pokračující tvorba sněhových jazyků, na severu a severozápadě i závějí, varuje chmi.cz.

Nejvyšší denní teploty 3 až 7 °C, na severovýchodě kolem +1 °C, v 1000 m na horách kolem -1 °C, Jeseníky a Beskydy kolem -5 °C. Čerstvý severozápadní až severní vítr 4 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na horách kolem 20 m/s, bude odpoledne a večer slábnout.

Předpověď na čtvrtek:Polojasno až oblačno, na horách ojediněle sněhové přeháňky. V Čechách zpočátku oblačno až zataženo, místy déšť nebo déšť se sněhem, v polohách nad 400 m sněžení. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C, ve východních Čechách, na Moravě a ve Slezsku -2 až -6 °C. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C, v Čechách až +5 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s, na Moravě a ve Slezsku zpočátku mírný severozápadní až severní 2 až 6 m/s.

Předpověď na pátek:Zataženo nízkou oblačností nebo mrznoucí mlhy. Ojediněle, během dne postupně místy jasno nebo skoro jasno. Nejnižší noční teploty -1 až -5 °C. Nejvyšší denní teploty -2 až +2 °C, ojediněle při malé oblačnosti až +4 °C. Slabý proměnlivý vítr do 3 m/s nebo klidno.

Témata:  Vysočina počasí nákladní doprava sníh

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy