Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Začátek víkendu má být mrazivý. Očekávají se teploty až minus 20 stupňů

Zima, ilustrační fotografie
Zima, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Noční teploty v ČR mají na začátku víkendu ojediněle klesnout až k minus 20 stupňům Celsia, mrznout má i přes den. Takové počasí ale energetikům problémy nedělá. Horší je teplota kolem nuly, kdy se tvoří námraza.

"Jeden stupeň Celsia směrem dolů zvyšuje aktuální spotřebu o zhruba 70 megawattů (MW), tedy o 0,5 procenta. Jde o průměr, který během dne velmi kolísá a někdy dosáhne hodnot až třeba 150 MW," uvedl mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž.

Hlavní vliv na tuto závislost má podle něj především zahřívání výrobních hal, obchodů a kanceláří. "Podíl domácností je menší, už proto, že jen šest procent českých domácností používá k topení elektřinu. To se obecně málo ví, dost lidí se domnívá, že toto číslo je významně vyšší," upozornil. Uvedl, že i růst spotřeby s klesající teplotou má ale svoji mez. "Platí do zhruba minus osmi stupňů, pak už se vliv teploty na spotřebu příliš neprojevuje," sdělil.

Na mimořádné pochůzkové kontroly v námrazových oblastech se podle něj energetici vydávají zpravidla až s oteplením. "Cílem je kontrola venkovního vedení a případné "oklepání" námrazy, která by mohla způsobit problémy s dodávkou elektřiny," podotkl Kříž. Dodal, že z hlediska provozu elektrizační soustavy vznikají problémy také při silném větru a mokrém sněhu, které způsobují především pády stromů do vedení.

S tím souhlasí i mluvčí společnosti E.ON Božena Herodesová. "Silný mráz v zimě není žádná výjimečná situace a pro rozvodnou síť nepředstavuje až tak velké nebezpečí. Horší je situace, kdy je vlhké počasí, mrznoucí mlhy, padá mokrý sníh či prší a teplota je mírně pod nulou," uvedla. S negativní vlivy počasí na energetickou síť v následujících mrazivých dnech nepočítá ani Pražská energetika.

Předpověď na pátek (00-24):Oblačno až zataženo, na horách a na východě místy sněhové přeháňky. Postupně od západu polojasno až jasno. Nejnižší noční teploty -8 až -12 °C, ojediněle kolem -15 °C, zejména na západě. Nejvyšší denní teploty -9 až -5 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 3 až 7 m/s bude postupně od západu slábnout.

Předpověď na sobotu (00-24):Jasno až polojasno, na severovýchodě oblačno, místy občasné sněžení. Odpoledne od severozápadu oblačno až zataženo, na většině území sněžení. Nejnižší noční teploty -10 až -15 °C, ojediněle až -20 °C. Nejvyšší denní teploty -8 až -4 °C. Slabý západní, na východě zpočátku severozápadní vítr 1 až 4 m/s, během dne bude zesilovat na mírný 2 až 6 m/s, uvedl chmi.cz.

Předpověď na neděli (00-24):Zataženo až oblačno, občas sněžení, později od západu v polohách pod 300 m srážky smíšené nebo i dešťové. Nejnižší noční teploty -4 až -8 °C, na severovýchodě území kolem -10 °C. Nejvyšší denní teploty -3 až +1 °C, na severovýchodě kolem -5 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na pondělí (00-24):Oblačno až zataženo, občas sněžení, pod 400 m i déšť se sněhem nebo déšť. Nejnižší noční teploty -1 až -5 °C, na východě kolem -8 °C. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 5 m/s.

Témata:  počasí mráz energetika zima

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy