Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Arktický mráz v Česku: Na Jizerce bylo minus 30 stupňů, silnice namrzají

Zima, ilustrační fotografie
Zima, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Liberec - Příliv arktického vzduchu do Česka vrcholí. Nejmrazivěji bylo dnes ráno v osadě Jizerka v Jizerských horách. Teplota tam klesla k minus 27 stupňům, na rašeliništi k minus 30 a u hydrologické stanice bylo dokonce minus 30,1 stupně Celsia.

Na silnicích na severu Čech je často sníh, některé by mohly namrzat. Ujetá vrstva sněhu je na silnicích nižších tříd v horských oblastech, místy jsou sněhové jazyky, návěje. 

Uzavřená zůstává pro nákladní dopravu nad šest tun silnice třetí třídy z Mníšku do Raspenavy přes Oldřichovské sedlo na Liberecku. "Je tam najetá vrstva sněhu, která je pro nákladní vozy nesjízdná," uvedl Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, jež má zimní údržbu krajských silnic v kraji na starost. Silnice pro nákladní vozy zůstane uzavřena řádově dny, možná i týdny.

Dnes odpoledne začne od severozápadu přibývat oblačnosti a večer by se už mělo objevovat první sněžení, které bude pokračovat minimálně do nedělního rána, informuje meteocentrum.cz.

Zpočátku bude sněžit hlavně na severozápadě Čech, ale během noci se rozšíří do celých Čech a na západ Moravy. V neděli pak bude od severovýchodu postupně ustávat a místy se bude dokonce protrhávat oblačnost. Na jihozápadě Čech ale bude po celý den převažovat zatažená obloha a i odpoledne se může objevit nějaká sněhová přeháňka.

Maximální denní teploty se budou v těchto dnech držet velmi nízko: v sobotu je očekáváme mezi -10 a -6 °C. V neděli budou na Moravě a ve Slezsku velmi podobné (-9 až -5 °C), ale v Čechách se díky vlivu fronty vyšplhají o něco výše: přibližně na -6 až -1 °C.

Noc na neděli už bude teplejší, i když stále musíme počítat s ranními minimy místy pod -10 °C. Nejchladnější by měl být severovýchod, kde mohou teploty klesnout až k -15 °C.

Témata:  počasí zima mráz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy