reklama

"Policisté doporučují řidičům v Karlovarském kraji nevyjíždět, pokud to není nezbytně nutné. Na několika místech po celém kraji jsou uzavřené silnice z důvodu popadaných stromů. Popadané stromy jsou v současné době například na silnici z Kraslic na Sokolov, ve Staré Roli, na silnici z Bečova na Krásno, na výjezdu z Karlových Varů na Prahu a na dalších místech po celém kraji," informovala policejní mluvčí Zuzana Týřová. Zcela uzavřená je od nočních hodin silnice z Božího Daru na Klínovec.

Zhruba od 7:00 řeší energetici v západních Čechách poruchy elektrického vedení. "V Karlovarském kraji jsme zaznamenali výpadky například u Františkových Lázní a Skalné, u Mariánských Lázních v Děpoltovicích na Karlovarsku. V Plzeňském kraji se objevily problémy zejména na Tachovsku v okolí Přimdy a Boru u Tachova. Brzy ráno jsme řešili i výpadky na Šumavě," řekla ČTK mluvčí Skupiny ČEZ pro západní Čechy Michaela Jírovcová. Poruchy podle ní technici postupně opravují.

Na Klínovci dopoledne meteorologové naměřili 119 kilometrů za hodinu, na Fichtelbergu v Německu, těsně u hranic, dosáhl vítr v nárazu rychlosti až 148 kilometrů za hodinu, řekla dnes ČTK Petra Polívková z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

V Krásném údolí dosáhl vítr rychlosti 94 kilometrů za hodinu a v Aši devadesátikilometrové rychlosti. V Plzeňském kraji je největrněji na Přimdě v Českém lese na Tachovsku, kde přístroje ukázaly nárazy větru až o rychlosti 100 kilometrů za hodinu, v Plzni to bylo 83 kilometrů za hodinu.

"U Žlutic narazil do spadlého stromu projíždějící vlak. Nehoda se obešla bez zranění," uvedl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. Vítr například v Sokolově trhal talíře satelitních televizních přijímačů.

Na hřebenech Krkonoš leží zhruba 90 centimetrů sněhu, v lavinových katastrech platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Kvůli silnému větru byl ráno mimo provoz horní úsek lanovky z Růžové hory na Sněžku, spodní úsek lanovky spojující Pec a Růžovou horu fungoval bez omezení. Podle horské služby průměrná rychlost větru na hřebenech přesahuje 80 kilometrů v hodině, proto se na mnoha místech tvoří sněhové jazyky a závěje.

Neprůjezdná je silnice 9 u Jestřebí na Liberecku, kde havaroval kolem 5:00 kamion. Podle dopravního webu policie leží kamion přes celou komunikaci, objízdná trasa na Prahu pro osobní vozidla vede přes Doksy do Dubé. Objížďka není vhodná pro nákladní dopravu. Policie odhaduje, že uzavírka úseku silnice první třídy potrvá do 10:00.

Silný vítr komplikuje dnes dopravu také na Jesenicku. Na mnoha vozovkách se kvůli němu tvoří sněhové jazyky, správci silnic doporučují zvýšenou opatrnost. Na sněhové jazyky mohou narazit řidiči i na Šumpersku. V obou okresech napadl v noci na dnešek další sníh.

Předpověď na sobotu (00-24):
Oblačno až zataženo, sněžení nebo sněhové přeháňky, v noci a dopoledne pod 300 m i srážky smíšené nebo mrznoucí. Odpoledne postupně sněhové přeháňky jen místy, četnější na horách. Nejnižší noční teploty -2 až -6 °C, během noci v Čechách oteplování. Nejvyšší denní teploty -2 až +2 °C. Čerstvý západní až severozápadní vítr 5 až 10 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s, na horách kolem 25 m/s bude během odpoledne od západu slábnout. Od vyšších poloh se budou nadále tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje. Na východě území vítr mírný, zpočátku jihozápadní, 3 až 7 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):
Oblačno až zataženo, přechodně i polojasno. Místy občasné sněžení nebo sněhové přeháňky, na horách četnější. Nejnižší noční teploty -3 až -7 °C, při slabém větru, zejména na východě a severovýchodě území kolem -10°C. Nejvyšší denní teploty -3 až +1 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s bude během dne slábnout.