Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bílá nadílka zasype Česko. Připravte se na několik centimetrů sněhu

Zima, ilustrační fotografie
Zima, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Meteorologové vydali novou výstrahu před ledovkou, vydatným sněžením a sněhovými jazyky. Motoristé by měli jezdit velmi opatrně a sledovat dopravní zpravodajství.

Varování meteorologů před ledovkou platí do dnešního večera pouze v Jihočeském kraji, v ostatních regionech se bude tvořit už jen ojediněle. Bude dál sněžit - v Čechách do středečního dopoledne většinou připadne do sedmi centimetrů sněhu, na Českomoravské vrchovině, západě Moravy a místy ve východních Čechách může napadnout až 15 centimetrů sněhu.

Varování před novou sněhovou nadílkou platí do středy 10:00 pro celý kraj Vysočina, okresy Ústí nad Orlicí a Svitavy v Pardubickém kraji a pro východní části krajů Moravskoslezského, Olomouckého a Jihomoravského. Na většině území Moravy a Slezska má sněžit až do čtvrtka, meteorologové budou výstrahu upřesňovat podle aktuálního vývoje počasí.

Při cestách do hor by měli řidiči mít sněhové řetězy, nutností jsou zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku. Návštěvníci hor by měli dodržovat pokyny Horské služby.

Předpověď na středu (00-24):V noci převážně zataženo, na většině území občas sněžení. K ránu sněžení jen místy. Ojediněle mrznoucí mlhy. Přes den zataženo až oblačno, zpočátku místy, postupně jen ojediněle občasné sněžení. Na Moravě a ve Slezsku sněžení na většině území. Ojediněle mrznoucí mlhy. Nejnižší noční teploty -2 až -6 °C, na jihozápadě Čech ojediněle tvorba náledí. Nejvyšší denní teploty -3 až +1 °C, v 1000 m na horách kolem -3 °C. Slabý proměnlivý nebo jihovýchodní vítr do 4 m/s.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Zataženo až oblačno, zpočátku na východě doznívající občasné sněžení nebo déšť se sněhem. Místy mrznoucí mlhy. Během dne od západu ojediněle mrznoucí déšť s tvorbou slabé ledovky, zejména v Čechách. Nejnižší noční teploty -3 až -7 °C, na východě území až 0 °C. Nejvyšší denní teploty -2 až +2 °C, večer ojediněle tvorba náledí. Mírný jihovýchodní až jižní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na pátek (00-24):Převážně zataženo nízkou oblačností nebo mrznoucí mlhy, ojediněle sněžení nebo mrznoucí mrholení s tvorbou slabé ledovky. Ojediněle jasno až polojasno. Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C, ojediněle při malé oblačnosti kolem -7 °C. Nejvyšší denní teploty -2 až +2 °C, při malé oblačnosti až 5 °C. Mírný jihovýchodní až jižní vítr 2 až 6 m/s.

Témata:  počasí sněžení zima

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy