Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důvěra v českou ekonomiku v únoru klesla

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Celková důvěra v domácí ekonomiku se v únoru snížila. Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený v bazickém indexu, oproti lednu poklesl o 1,2 bodu na hodnotu 98,0. Indikátor důvěry podnikatelů se meziměsíčně také snížil o 1,1 bodu na hodnotu 95,9 a indikátor důvěry spotřebitelů poklesl o 1,8 bodu na hodnotu 108,2. Ve srovnání s únorem 2016 jsou souhrnný indikátor důvěry, indikátor důvěry podnikatelů a indikátor důvěry spotřebitelů vyšší. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Důvěra v ekonomiku se v průmyslu v únoru znovu snížila. Indikátor důvěry poklesl o 1,5 bodu na hodnotu 96,5. Podnikatelé zhodnotili současnou celkovou ekonomickou situaci průmyslových podniků v porovnání s lednem jako téměř neměnnou. Současná celková i zahraniční poptávka zůstala oproti minulému měsíci na stejné úrovni. Stav zásob hotových výrobků se v průmyslových podnicích podle výsledků posledního konjunkturálního průzkumu také nezměnil. Očekávání podniků v průmyslu jsou v únoru mírně pesimistická.

Respondenti například v příštích třech měsících předpokládají snížení tempa růstu výrobní činnosti při zachování stávajícího stavu zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců jsou sice vyšší, ale pro období příštích šesti měsíců nepředpokládají podnikatelé v průmyslu oproti lednu výraznější změny. V meziročním srovnání je důvěra v odvětví průmyslu na stejné úrovni, uvedl czso.cz.

Celková důvěra podnikatelů v odvětví stavebnictví se v únoru zvýšila. Indikátor důvěry vzrostl o 4,7 bodu na hodnotu 79,7. Současná celková ekonomická situace stavebních podniků je podle výsledků aktuálního konjunkturálního průzkumu lepší, než tomu bylo v lednu. Poptávka po stavebních pracích se však v únoru meziměsíčně nezměnila. Respondenti sice očekávají v krátkodobém výhledu příštích tří měsíců mírnější pokles tempa stavební činnosti, ale zároveň začínají uvažovat o růstu zaměstnanosti.

V odvětví obchodu se v únoru důvěra podnikatelů meziměsíčně velmi mírně snížila. Indikátor důvěry poklesl o 0,3 bodu na hodnotu 104,0. Zástupci obchodních podniků zhodnotili současnou celkovou ekonomickou situaci svých firem v porovnání s lednem o něco hůře. Stav zásob zboží na skladech se téměř nezměnil. Podnikatelé v obchodě ve výhledu vývoje ekonomické situace podniků v příštích třech měsících neočekávají výrazné změny, ale pro období příštích šesti měsíců jsou jejich očekávaní vyšší. Meziročně je celková důvěra v obchodě vyšší.

Důvěra v ekonomiku se ve vybraných odvětvích služeb (vč. bankovního sektoru) v únoru meziměsíčně snížila o 1,4 bodu na hodnotu 96,0. Podnikatelé ve službách zhodnotili svou současnou celkovou ekonomickou situaci o něco lépe, než tomu bylo v lednu. Hodnocení únorové poptávky se ale snížilo, její očekávání pro příští tři měsíce se téměř nezměnila. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců se z pohledu podniků ve službách téměř nezměnila, pro období příštích šesti měsíců se mírně snížila. Oproti únoru 2016 je ale důvěra podnikatelů ve vybraných odvětvích služeb vyšší.

"I přes mírný pokles se důvěra stále pohybuje na vysokých hodnotách a nadále prožíváme nejoptimističtější období za posledních minimálně šest let," komentoval dnešní čísla ekonom skupiny Roklen Michal Šoltés. Jistým způsobem se jedná pouze o korekci rekordních hodnot dosažených v lednu, dodal. Podle Lukáše Hendrycha z auditorské a poradenské sítě BDO je výhled do budoucna zejména z dlouhodobého pohledu ovlivněn obavami z dopadu ukončení intervencí.

Z průzkumu ČSÚ mezi spotřebiteli vyplývá, že se v únoru zvýšily jejich obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace pro příštích 12 měsíců. Obavy spotřebitelů z jejich vlastní finanční situace se meziměsíčně nezměnily. "V porovnání s lednem mají spotřebitelé v úmyslu spořit o něco méně," uvedl ČSÚ. Obavy ze zvýšení nezaměstnanosti se téměř nezměnily, stejně jako obavy z růstu cen.

Témata:  ekonomika průmysl firmy

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy