Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rekordní teploty: Letošní březen byl teplejší a slunečnější, než je obvyklé

Jaro, ilustrační fotografie
Jaro, ilustrační fotografie
Foto: MiZ, EuroZprávy.cz

Praha - Jak dnes uvedl Český hydrometeorologický ústav, letošní březen byl teplejší a slunečnější než je pro tento měsíc obvyklé. S průměrnou teplotou 6,3 stupně Celsia byl březen 2,8 stupně nad normálem z let 1981 až 2010. Dle předpovědi by počasí v dubnu mělo být bez extrémů.

Celorepublikový průměr 137 hodin slunečního svitu převýšil březnový normál o 17 procent. Pod dlouhodobý normál se průměrné denní teploty v březnu dostaly jen v několika málo dnech před polovinou měsíce a kolem minulého víkendu.

"Průměrná teplota se v průběhu měsíce pohybovala většinou jeden až pět stupňů Celsia nad normálem, nejčastěji mezi čtyřmi a osmi stupni, na konci měsíce se ale dostala i přes deset stupňů nad normál," uvedli meteorologové.

Průměrná nejvyšší teplota za celý měsíc vystoupala na 11,5 stupně Celsia, v Jihomoravském kraji dokonce na 13,3 stupně. Nejteplejší byl poslední březnový den s průměrnou maximální teplotou 20,7 stupně Celsia.

"Srážkově byl březen normální, průměrný úhrn srážek činil 43 milimetrů, to je 99,9 procenta normálu 1971-2000," uvedl ČHMÚ. Rozložení srážek v měsíci bylo ale nevyrovnané. Nejvíce srážek zaznamenal Liberecký kraj, nejméně jižní Morava.

A jak začne první pracovní týden v dubnu?

Předpověď na pondělí (00-24):Oblačno až zataženo, na jihovýchodě zpočátku až polojasno. Zpočátku místy, postupně na většině území déšť nebo přeháňky, na jihovýchodě a východě ojediněle bouřky. Nejnižší noční teploty 11 až 7 °C. Nejvyšší denní teploty 12 až 16 °C, na jihovýchodě a východě až 20 °C, v 1000 m na horách kolem 8 °C. Mírný severní až severovýchodní vítr 3 až 7 m/s.

Předpověď na úterý (00-24):V Čechách zataženo až oblačno, občas déšť, během dne ubývání srážek a později částečně i oblačnosti. Na Moravě a ve Slezsku oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty 8 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty 12 až 16 °C, při malé oblačnosti zejména na východě až 19 °C. Mírný severní až severovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na středu (00-24):Oblačno, přechodně i polojasno a ojediněle přeháňky. Během dne od severozápadu přibývání oblačnosti s deštěm nebo přeháňkami, na horách na severu večer postupně srážky sněhové. Nejnižší noční teploty 8 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty 12 až 16 °C. Mírný severozápadní vítr 2 až 5 m/s, postupně čerstvý 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Témata:  počasí jaro teplotní rekordy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy