Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na některých místech Česka napadlo až 60 centimetrů sněhu, problémy mají hlavně kamiony

Zima, ilustrační fotografie
Zima, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Olomouc - V Jeseníkách v noci napadlo až 30 centimetrů sněhu. Správci silnic do terénu vyslali všechny sypače a pluhy, přesto vozovky na Jesenicku a Šumpersku kvůli hustému sněžení ráno pokrývá vrstva sněhu a sjízdné jsou jen se zvýšenou opatrností. Na některých silnicích komplikují provoz uvízlá nákladní vozidla.

Kamiony by do vyšších poloh raději neměly vůbec jezdit, řekl dnes ráno ČTK dispečer jesenické správy silnic. Některé tahy jsou pro nákladní dopravu neprůjezdné.

"Jenom tady v Jeseníku napadlo zhruba 20 centimetrů sněhu. V horských oblastech je to až 30 centimetrů," uvedl dispečer, podle kterého intenzita sněžení byla na polovinu dubna nezvykle vysoká a správci silnic mají od úterního odpoledne plné ruce práce. "Na všech vozovkách je ráno vrstva nového sněhu, která se průběžně odstraňuje plužením a posypem," podotkl.

V obci Lipová-lázně nedaleko Jeseníku dnes časně ráno na zledovatělé vozovce havaroval kamion, který zablokoval silnici. Odstavené nákladní vozidlo komplikuje provoz také na silnici ze Zlatých Hor do Jeseníku, kde byla ráno místo ledovka. "Jestli můžu doporučit, tak kamiony ať zatím raději vůbec nejezdí," upozornil dispečer.

Na sníh si musí dát řidiči pozor také na sousedním Šumpersku, kde jsou zatím všechny silnice se zvýšenou opatrností sjízdné. "V horských oblastech ale mají problémy kamiony. Na Červenohorském sedle v noci napadlo přes 25 centimetrů sněhu a pokud má kamion letní gumy nebo není naložený, tak je samozřejmě problém. Bez zimní výbavy by tam proto neměly jezdit," řekl ČTK dispečer šumperské správy silnic.

Sněžení, které v noci na dnešek a během dnešního dne zasáhlo Moravskoslezský kraj, nejvíce zkomplikovalo dopravu na Bruntálsku, kde v horských oblastech připadlo až 60 centimetrů sněhu. Sjízdnost zhoršuje silný vítr, kvůli kterému se na cestách tvoří sněhové jazyky, řekla ČTK okolo 15:30 mluvčí Správy silnic Moravskoslezského kraje Simona Součková.

Upřesnila, že na silnicích na Bruntálsku je ujetá těžká sněhová břečka, místy s novou vrstvou sněhu. Nejvíce problémů podle ní na silnicích způsobují kamiony, které od rána zablokovaly několik míst v regionu. "Na některých úsecích řídí dopravu policie, odklání nebo zastavuje kamiony. Osobní auta projedou na hlavních tazích se zvýšenou opatrností. Všude je špatná nebo minimální viditelnost a stále sněží. Silničáři jsou stále v plné pohotovosti," uvedla Součková.

V některých místech regionu navíc stále sněží nebo padá sníh s deštěm, a řidiči tak musejí být velmi opatrní i kvůli snížené viditelnosti. V nižších polohách se sníh na silnicích rozpouští. "Na horách, zvláště ve vyšších polohách Jeseníků, kde sněžilo celou noc a je chladněji, se sníh drží a vlivem silného větru se mohou vytvářet sněhové jazyky," uvedla Součková.

Dodala, že silničáři se v noci soustředili především na údržbu silnic prvních tříd a přes den budou podle možností ošetřovat i silnice druhých a třetích tříd.

Sněžení komplikovalo sjízdnost silnic na některých místech v Jihočeském kraji. Kvůli tomu například v noci nebyla na čas průjezdná silnice I/4 mezi Vimperkem a hraničním přechodem Strážný na Prachaticku. Dnes ráno byly všechny silnice v kraji sjízdné. Vyplývá to z dat dispečinku jihočeské správy a údržby silnic.

V horských oblastech Královéhradeckého kraje napadla několikacentimetrová vrstva sněhu a teploty klesly pod bod mrazu. Všechny silnice ráno byly se zvýšenou opatrností sjízdné, vyplývá z dat silničářů. Na silnici 309 u Deštného v Orlických horách zhruba v 5:30 sjel autobus do příkopu, při nehodě nebyl nikdo zraněn, na místě ráno pokračovaly vyprošťovací práce.

Na Žďársku je dnes ráno kvůli náledí řada silnic zablokovaná a neprůjezdná. Řidiči by podle policie měli vyjíždět jen v nejnutnějších případech. Na silnicích leží souvislá vrstva ledu, blokují je stojící kamiony a za nimi osobní vozidla. "Pokud to není zcela nutné, měli by řidiči cestu na Žďársko dnes odložit," řekla ČTK krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. Jinde na Vysočině problémy nejsou.

"Kvůli souvislé vrstvě ledu je nesjízdná například silnice I/19 z Nového Města na Moravě na Radňovice, neprůjezdný je úsek Žďár nad Sázavou - Veselíčko. Kamion je vzpříčený u obce Budeč ve směru na Jihlavu," uvedla mluvčí. Podle Jana Petrů z dispečinku krajských silničářů pracuje v rámci možností na údržbě silnic na Žďársku 13 sypačů. V noci podle silničářů spadlo několik milimetrů sněhu, který roztál. Vlhký povrch nad ránem kvůli nízkým teplotám pod nulou zmrzl.

Sníh bude během dneška dál padat na Českomoravské vrchovině, na severu Moravy a ve Slezsku. Sněžení doprovodí i silný vítr. Podle nové výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) bude foukat zejména na jihovýchodě Moravy i ve čtvrtek. V souvislosti s novou sněhovou nadílkou a větrem varují meteorologové před tvorbou sněhových jazyků, řidiči si na ně budou muset dát pozor i ve čtvrtek.

Během dneška napadne na Českomoravské vrchovině až šest centimetrů sněhu, na severu Moravy a ve Slezsku až deset centimetrů, ve vyšších polohách a na horách až 25 centimetrů sněhu, uvedl ČHMÚ. Během noci na čtvrtek bude sněžení slábnout.

Vytrvalé sněžení zaměstnává i moravskoslezské hasiče, kteří od úterní půlnoci do dnešního odpoledne evidují víc než 80 zásahů souvisejících s počasím. Vyjíždějí především k dopravním nehodám a odstraňují spadlé stromy a větve. ČTK to řekl mluvčí hasičů Petr Kůdela. Podle něj se všechny události obešly bez zranění.

"Evidujeme celkem 82 zásahů hasičů u událostí souvisejících se sněhem a sněžením. Nejvíce práce máme na Bruntálsku, kde evidujeme 34 výjezdů. Na Opavsku 23 a deset v Ostravě," řekl Kůdela.

Celkem hasiči zasahovali v regionu u 27 dopravních nehod. "Jednalo se především o vyprošťování osob ze zapadlých automobilů a také vyprošťování kamionů, autobusů, dodávek a osobních automobilů z příkopů a jiných míst se sněhem," popsal.

Témata:  sníh zima silnice

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy