Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko zasáhly lijáky, v některých oblastech byla vyhlášena povodňová bdělost

Zvláštní zachycení deště
Zvláštní zachycení deště
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Část Česka zasáhnou vydatné deště. Povodňová bdělost platí ode dneška do soboty pro části Plzeňského a Olomouckého kraje a celý Moravskoslezský kraj. Už v posledních dnech déšť a sníh zvedly hladiny řek.

Dnes vydaná výstraha ČHMÚ před vydatnými dešti platí od dnešních 18:00 do sobotní půlnoci pro Jesenicko a Šumpersko v Olomouckém kraji a celý Moravskoslezský kraj.

Povodňovou bdělost ústav vyhlásil od dnešního poledne do sobotního poledne pro okresy Plzeň-jih, Plzeň-město a Rokycany v Plzeňském kraji a rovněž Jesenicko a Šumpersko v Olomouckém kraji a celý Moravskoslezský kraj.

Deště a místy sníh očekávají meteorologové na většině území Česka. Do pátečního rána spadne většinou pět až 15 milimetrů srážek, tedy pět až 15 litrů na metr čtvereční. Na Českomoravské vrchovině to ale bude až 20 milimetrů srážek, na Šumavě a v Jesenících až 25 milimetrů, a v Beskydech dokonce až 40 milimetrů. Větší srážky se budou objevovat i v pátek, v Beskydech dosáhnou do sobotního rána až 35 milimetrů.

Dnes budou podle meteorologů kulminovat a postupně klesat toky odvodňující Jeseníky a v pátek opět hladiny stoupnou, možná i na první povodňový stupeň. Toky odvodňující Beskydy dnes budou stoupat, v povodí Odry, Ostravice a Olše ojediněle až na druhý stupeň. Vzestupy beskydských toků budou pokračovat i v pátek.

Předpověď na pátek (00-24):V noci zataženo, déšť, v Čechách v polohách nad 600 m, v Jeseníkách nad 900 sněžení. Přechodně sněžení i pod touto hranicí. Na Šumavě, v Jeseníkách a v Beskydech srážky vydatnější. Na severozápadě Čech srážky jen místy. Přes den zataženo, na většině území déšť, v Beskydech i vydatný. V Čechách v polohách nad 800 m, v Jeseníkách nad 1000 m sněžení. Během dne srážky místy a protrhávání oblačnosti.

Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C, v 1000 m na horách kolem 1 °C, v Beskydech kolem 4 °C. Mírný severovýchodní až severní vítr 2 až 6 m/s se bude večer měnit na severozápadní.

Předpověď na sobotu (00-24):Oblačno až zataženo, místy, zejména na východě našeho území s deštěm, nad 800 m srážky sněhové. Postupně přechod k proměnlivé oblačnosti s přeháňkami, nad 900 m sněhovými. Večer ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C, na západě až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 9 až 13 °C. Mírný severozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):Skoro jasno až polojasno, během dne přechodně oblačno a ojediněle přeháňky. Ráno ojediněle mlhy, i mrznoucí. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 11 až 15 °C. Mírný severní, postupně severovýchodní vítr 2 až 5 m/s.

Témata:  počasí déšť řeky

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy