Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vedra v Česku nepoleví? Podle odborníků nás čekají mnohem horší časy

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

New York - Výzkumníci z laboratoře the Climate Impacr Lab přišly s analýzou, která ukazuje strmý nárůst počtu horkých dnů, kdy teplota přesáhne 35 stupňů Celsia. Nejhorší situace se dá očekávat v oblasti Rovníku, vedra ale dorazí i do Česka. Koncem století by počet horkých dní v roce mohl stoupnout až na 50.

Extrémně horké dny, kdy teploty dosahují a mnohdy i přesahují hranici 35 stupňů Celsia, budou co do počtu v roce čím dál častějším jevem. Píše o tom list The New York Times. V následujících dekádách tak přibude dnů, kdy bude úroda usychat ještě na polích a kdy budou lidí vystaveni zvýšenému riziku úmrtí. 

Výzkumná laboratoř the Climate Impact Lab totiž přišla s novou analýzou, která popisuje nárůst počtu dnů v roce, kdy teploty budou atakovat 35stupňovou hranici. Model počítá s tím, že většina zemí přijme nějakou formu opatření, která by vliv na klima snížila, zhruba v tom rozsahu, jak s tím počítá Pařížská klimatická dohoda. 

I při přijetí těchto opatření však z analýzy vyplývá, že globální oteplování bude mít vliv na mnoho světových měst. Počet dní, kdy teplota vzduchu dosáhla 35 stupňů, se v americkém hlavním městě Washington mezi lety 1986 a 2005 pohyboval průměrně na hodnotě 7 dní. Na konci tohoto století se však předpokládá, že takto horkých dnů bude průměrně o 22 více, tedy celých 29. Nejčernější předpoklad mluví dokonce o 46 dnech. 

Největší nárůst počtu takových dnů se čeká v zemích, které jsou nejblíže Rovníku. Indické Nové Dillí zažívá horka průměrně 105 dní v roce. Ke konci století by mělo přibýt 30 až 95 takových dní. Česko by mohla vedra podle modelu zasáhnout zhruba od roku 2080. V nejhorším případě bychom mohli zažívat 35stupňová vedra až 50 dní v roce.

 Situace by měly být ještě horší, pokud státy a světové společenství nepřijme žádná opatření k omezení globálního oteplování a vypouštění emisí. Extrémně horkých dnů by přibylo i v oblastech poměrně vzdálených od Rovníku.

Washington by tak ročně sužovalo ne 29 horkých dní, ale 74. Nejhůře by horko dopadlo na Brazílii a subsaharskou Afriku, kde by úmorné dny představovaly problém po většinu roku. Aby k tomuto scénáři nedošlo, je třeba udržovat současný vývoj, kdy pomalu dochází k většímu využívání čistších zdrojů energie. 

Vedra jdou ruku v ruce s navýšením spotřeby elektrické energie. Jen ve Spojených státech dochází k tomu, že spotřeba elektřiny s horkými dny jde strmě nahoru, a to zejména díky častějšímu využívání energicky náročných klimatizačních systémů. Výhodou využívání klimatizace je postupný proces adaptace lidského těla na zvýšená horka. V zemích, kde k ochlazování a využívání klimatizací nedochází, umírá na následky vedra mnohem více lidí. Podle jedné studie počet úmrtí z veder v Indii stoupá s každým 1 stupněm Celsia o 3,2 procenta.

Vědci se momentálně zabývají otázkou, jaké bude mít oteplování a nárůst počtu horkých dnů dopady na intenzitu kriminality a konfliktů. Některá americká města se na příchod veder připravují systematicky. Jsou budovány zelené plochy a vymýšleny nové prostředky, jak rozpálená města zchlazovat. "Dnes, když s někým mluvíte o vyšších teplotách, tak má tendenci se zamyslet a řekne, "skvěle, víc plážových dní," říká Solomon Hsiang, profesor veřejných politik na Kalifornské univerzitě v Berkeley, který pomáhá v podobných výzkumech. "Co je už méně doceňováno je právě to, jak moc může extrémně horký den váš život zkomplikovat ve všech směrech, o kterých nás ani nenapadne přemýšlet," uzavírá.

Témata:  teplotní rekordy globální oteplování počasí

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy