reklama

Dosáhl tedy už stejné kategorie na stupnici síly hurikánů, do jaké nyní spadá hurikán Irma, v jehož stopách se José přesouvá. S odvoláním na americké Národní středisko pro hurikány (NHC) o tom dnes informovala agentura Reuters.

José se v současnosti nachází asi 700 kilometrů jihovýchodně od Závětrných ostrovů, které v minulých dnech zpustošil hurikán Irma. Vítr, který ho doprovází, dosahuje maximální rychlosti 240 kilometrů za hodinu. Severovýchodní směrem se přesouvá rychlostí 30 kilometrů za hodinu.

Podle dosavadních odhadů meteorologů by se měl José přehnat přes severovýchodní část Malých Antil, ke kterým by měl dorazit v sobotu dopoledne středoevropského času. Následně by se ale měl na rozdíl od hurikánu Irma stočit severním směrem a pokračovat nad Sargasové moře.

Hurikán Irma, který za sebou v Karibiku zanechal zdevastované ostrovy a nejméně 19 mrtvých, dnes zeslábl na druhou nejsilnější kategorii. I tak je ale mimořádně nebezpečný, neboť ho doprovází vítr o rychlosti až 250 kilometrů v hodině a také vzedmuté moře. Živlu nyní čelí Bahamy a severovýchod Kuby; Dominikánskou republiku a Haiti zasáhl živel oproti obavám pouze okrajově. Na Floridě vrcholí evakuace a přípravy na úder, na nejhorší se chystá Miami.

Na Amerických Panenských ostrovech zůstaly po bouři zničené domy, neprůjezdné silnice a tisíce lidí bez proudu.

Velké obavy panovaly z následků hurikánu na Haiti, které se dosud nevzpamatovalo z dřívějších přírodních katastrof a kde mnozí lidé odmítli ohrožené oblasti v předstihu opustit. Hurikán ale nakonec přešel severně od ostrova Hispaniola a v Dominikánské republice i na Haiti, které se o ostrov dělí, napáchal jen menší škody. Podle dosavadních informací nikdo na ostrově nezahynul. Humanitární organizace ale varovaly před vzedmutým mořem, které by mohlo v pobřežních oblastech způsobit záplavy a kontaminovat studny s pitnou vodou.

Kuba očekává největší problémy spojené s Irmou v noci na sobotu místního času (v sobotu brzy ráno SELČ). Místní úřady nechaly přemístit 10.000 cizinců, z nichž většina pochází z Kanady, do bezpečnějších oblastí. Přes 6000 turistů bylo přepraveno do letoviska Varadero, které se podle předpovědí nachází mimo území přímého vlivu hurikánu.