reklama

Podzimní rovnodennost je okamžik, kdy se střed Slunce nachází právě nad zemským rovníkem, takže rovnoměrně osvětluje obě polokoule. Díky tomu mají den a noc téměř stejnou délku.

Střídání ročních období způsobuje sklon zemské osy. Ta je od svislého směru nakloněna o 23,5 stupně, takže se při oběhu Země okolo Slunce opakovaně přiklání a odklání severní a jižní polokoule. Jestliže je ke Slunci přikloněna severní polokoule, je v těchto zeměpisných šířkách léto, je-li přikloněna jižní polokoule, je zima.

Jiné rozdělení ročních období mají meteorologové, pro něž podzim začal už 1. září a skončí s posledním dnem listopadu. Pevně stanovená tříměsíční období byla zavedena pro potřeby jednotného zpracování klimatologických dat.

Meteorologové očekávají, že začátek letošního podzimu budou provázet přeháňky, mlhy a k ránu ojediněle i přízemní mrazíky.

Předpověď na sobotu (00-24):
Oblačno až zataženo, zpočátku na severovýchodě, postupně místy i jinde občasný déšť nebo přeháňky. V jihozápadní polovině Čech místy i polojasno, srážky jen ojediněle a v noci a ráno místy mlhy. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty 14 až 18 °C, na severovýchodě kolem 12 °C. Mírný severozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):
Zataženo až oblačno, na většině území občas déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty 10 až 6 °C. Nejvyšší denní teploty 12 až 16 °C. Slabý severní vítr 1 až 4 m/s, informuje chmi.cz.

Předpověď na pondělí (00-24):
Zataženo až oblačno, na většině území občas déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty 12 až 16 °C. Mírný východní vítr 2 až 5 m/s.

Předpověď na úterý (00-24):
Oblačno až zataženo, na většině území občas déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty 13 až 17 °C, na východě až 19 °C. Mírný východní vítr 2 až 5 m/s.