Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hurikán Nate zabil 28 lidí, řítí se na Mexický záliv

Hurikán
Hurikán
Foto: Pixabay

New Orleans (USA) - Hurikán Nate míří k Mexickému zálivu na východním pobřeží Spojených států. Ve Střední Americe má na svědomí již 28 mrtvých.

Americký prezident Donald Trump vyhlásil kvůli hurikánu Nate ve státě Lousiana stav nouze. Od jihovýchodní Lousiany až na hranici mezi Alabamou a Floridou platí varování před přívalovými vlnami. Na některých místech se počítá s až třímetrovými vlnami a záplavami.

V New Orleansu vyhlásil starosta pro noc na neděli zákaz vycházení. Když na Mexický záliv udeřil v roce 2005 mnohem silnější hurikán Katrina, připravil především kvůli protržení hrází v New Orleansu o život 1800 lidí, připomněla agentura DPA.

Hurikán Nate se dnes ráno nacházel asi 425 kilometrů jižně od Biloxi ve státě Mississippi a doprovázely ho větry o rychlosti 150 kilometrů v hodině. Na západě Kuby předtím způsobil prudké deště, v Kostarice, Nikarague a Hondurasu navíc záplavy a sesuvy půdy. Ze středoamerického regionu je hlášeno 28 mrtvých, desítky dalších jsou pohřešovány. Poškozeny byly četné domy. Živel v regionu ohrozil na 20.000 lidí.

Nate je po Harveym a Irmě letos třetím hurikánem, který v uplynulých šesti týdnech zasáhl pevninu USA. Harvey udeřil 25. srpna na pobřeží Texasu, Irma 10. září na Floridě. Ve stejný den zdevastoval Portoriko, americké území, které leží mimo pevninu USA, hurikán Maria.

Témata:  USA hurikán EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy